El sector agrari català lamenta les pèrdues ocasionades arran del temporal Glòria

gen. 22, 2020 | Notícies

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Unió de Pagesos (UP) i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) han lamentat les pèrdues ocasionades al sector agrari de casa nostra arran del temporal Glòria i han demanat la màxima celeritat a les Administracions per reparar els danys, no solament al camp sinó també d’infraestructures i serveis a tot el territori.

Així, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) insisteix en la gravetat dels danys soferts per una part dels conreus i les cooperatives del litoral català. La situació és especialment catastròfica per a les cooperatives arrosseres del delta de l’Ebre i així ho han traslladat els presidents d’Arrossaires del Delta de l’Ebre i Càmara Arrossera del Montsià al president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, durant la seva visita a la zona. Les afectacions també són de gravetat a determinades cooperatives hortícoles del Maresme i cerealistes de l’Empordà.

Les dues cooperatives arrosseres, Arrossaires del Delta de l’Ebre i Càmara Arrossera del Montsià, produeixen el 75% del total de l’arròs a Catalunya i estan ubicades en els marges esquerre i dret del riu, respectivament. El marge esquerre ha resultat el més perjudicat per la pujada de la mar; l’aigua salada ha inundat els camps fins a 3 km i ha afectat unes 3.000 hectàrees. Al marge dret també s’han produït danys importants en algunes zones, on s’estima que l’aigua salada ha afectat centenars d’hectàrees més.

El portaveu d’arròs de la FCAC, Marcel Matamoros, explica que “les cooperatives i els pagesos haurem de fer un esforç per treure l’aigua i reparar les infraestructures al més ràpid possible i així poder valorar la situació dels camps inundats. Desconeixem si el mar ha arrossegat parcel·les senceres… També haurem de fer rentats amb aigua dolça per evitar la salinització dels terrenys. És massa aviat per fer previsions, però l’afectació sobre la propera collita serà important i lamentem que, malgrat que fa anys que venim denunciant el procés de regressió al delta, no s’hagi implementat una política territorial adequada per posar-hi fre”.

Al Maresme, cooperatives d’horta com Progrés-Garbí de Malgrat i Conca de la Tordera de Palafolls, amb volums de producció importants, han sofert danys greus. Les inundacions arriben al 80% de la superfície de conreu i de les instal·lacions cooperatives. Responsables d’aquestes cooperatives alerten que “la situació és catastròfica: s’ha perdut la collita de primavera”.

A cooperatives cerealistes de l’Alt Empordà, com Castelló d’Empúries, l’aigua de mar ha entrat als camps més propers a la desembocadura de la Muga i un 70% dels conreus estan inundats. La majoria de finques ja havien sembrat cereal i probablement es perdrà la collita.

UP avisa dels efectes en la collita de l’any que ve

Per la seva part, Unió de Pagesos ha mostrat la seva solidaritat amb els afectats i la seva preocupació pels efectes de l’entrada d’aigua de mar que dimarts 21 de gener ha negat milers d’hectàrees de conreu d’arròs a la zona del Delta de l’Ebre.

El sindicat agrari està a l’espera que finalitzi l’episodi de tempesta per poder fer una valoració definitiva dels danys i poder prendre les mesures necessàries. A manca de disposar de dades definitives, però, ha alertat que l’entrada d’aigua salada als arrossars pot comportar greus perjudicis de cara a la collita de les properes campanyes.

Així mateix, UP ha expressat el seu malestar “per la manca d’actuacions de protecció a la zona del Delta de l’Ebre, ara tant greument afectada pel temporal, per part de les administracions. Una manca de mesures a la qual també s’hi ha d’afegir la falta d’un consens ampli els darrers anys en l’àmbit territorial per impulsar mesures i infraestructures que permetin preservar aquest espai natural. Com s’ha vist clarament arran del pas de la tempesta Gloria, el Delta no pot esperar més”.

Unió de Pagesos lamenta també els nombrosos efectes que el temporal Glòria ha deixat en altres zones agrícoles catalanes, com el Maresme i el Baix Llobregat. En aquests casos, el sindicat ha assenyalat que s’han produït afectacions de diferent grau tan en el cultiu d’hortalisses com en les infraestructures dels camps de conreu

Com en els danys al Delta de l’Ebre, UP ha indicat que està treballant per identificar i quantificar les afectacions abans d’impulsar la resposta corresponent.

Taula de Treball d’Emergència Climàtica

Per últim, JARC ha anunciat que sol·licitarà a Presidència la creació d’un grup de treball conjunt amb els representants del sector per prevenir els efectes del canvi climàtic en les zones rurals. En una situació d’emergència climàtica com la que estem vivint, els episodis de sequera, incendis, inundacions i temporals de fred i vent són cada cop més habituals, i la prevenció (com pot ser, la neteja de les lleres dels rius o del sotabosc) és essencial per evitar mals majors. JARC considera fonamental que es doni el suport necessari perquè el sector agrari pugui continuar exercint de vertebrador i conservador del territori.

L’organització agrària lamenta enormement els danys que està causant el temporal i sol•licita celeritat per realitzar la valoració de les afectacions per rescabalar els danys al més aviat possible. Entre les zones més afectades, al Delta de l’Ebre l’aigua salada ha inundat 3.000 hectàrees d’arrossars de la comunitat de regants a l’esquerra del delta i camins agrícoles, el que suposarà probablement la pèrdua de properes collites.

Al Baix Llobregat i el Maresme hi ha afectació de diversa gravetat en cultius i infraestructures agrícoles. A Girona s’han desbordat tres rius, el Ter al seu pas per Bescanó, el Tordera a l’altura de Tordera i Palafolls i el Fluvià a Olot, i el riu Onyar es troba en risc de desbordament.

JARC recorda que agricultors i ramaders són els primers afectats per les conseqüències del canvi climàtic en la seva activitat però també són claus en la vertebració del territori. Els pagesos necessiten comptar amb el suport necessari per poder continuar exercint amb la doble funció de productors d’aliments de qualitat i manteniment i vertebració del territori.

Crida a la prudència

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha visitat dimecres 22 de gener al matí les Terres de l’Ebre, des d’on ha fet una “crida a la prudència”, i ha apel·lat a la ciutadania a “seguir els consells dels serveis d’emergència en tot moment”, perquè “encara ens queden 24 hores per endavant” de l’episodi del temporal Glòria.

El cap de l’Executiu, que s’ha desplaçat a la zona acompanyat de la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, per conèixer els efectes del temporal, ha assegurat que, davant “la catàstrofe natural que està vivint el Delta és hora de passar a l’acció”. “El Delta ens està enviant un crit que hem d’escoltar, que és que necessita una solució ara i aquí”, ha afegit.

Després de visitar les poblacions de l’Ampolla i reunir-se a Deltebre amb els alcaldes de la zona i amb representants de les comunitats de regants i arrossaires, el cap de l’Executiu ha refermat el compromís del Govern amb ells i ha insistit que “no pot esperar més” i que es necessita “un pla d’acció immediat”. I ha afegit que la gent del Delta és qui ha de dir “com hem de trobar solucions i quines hem de posar en concret”.