El DARP actualitza el balanç de les afectacions agrícoles a causa del temporal

gen. 23, 2020 | Notícies

Les darreres dades obtingudes pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) en relació a l’afectació del temporal Glòria assenyalen que les dues zones de Catalunya més afectades a nivell agrícola i ramader són d’una banda els municipis del voltant de la llera del riu Tordera i les Terres de l’Ebre.

Així, el desbordament del riu Tordera ha afectat, tal com es veu a la imatge per Satèl·lit, un total provisional de 326 ha de conreu a les comarques el Maresme i la Selva. D’aquestes, 120 has corresponen al terme municipal de Malgrat, 110 has a Palafolls, 34 has a Tordera i 62 has a Blanes. S’està a l’espera que el cabal del riu Tordera s’estabilitzi. Entre els conreus més danyats en aquesta zona destaquen els enciams, amb 41 ha; la patata, amb 40 ha; la civada, amb 34 ha, i l’escarola, amb 32 ha.

3.200 ha d’arròs a les Terres de l’Ebre

El balanç de l’afectació agrícola i ramadera a Terres de l’Ebre indica que han quedat afectades per les inundacions 3.200 hectàrees de cultiu d’arròs, 2.500 del marge esquerra del riu Ebre i 800 del marge dret. La salinitat d’aquesta inundació fluctua des d’aigua de mar a aigua dolça depenent de la proximitat dels camps a la mar o al riu.

Pel que fa les instal·lacions de producció de bivalves (musclo i ostra), a la Badia del Fangar, d’un total de 77 batees (vivers), 9 han quedat destruïdes i 22 amb diferent grau d’afectació. A la Badia dels Alfacs, de 90 batees, 4 han estat parcialment afectades.

A més, s’han enfonsat dues cobertes de granges pel pes de la neu a la Terra Alta, en concret a Batea. També s’han produït diverses destrosses a plantacions de menys de 5 anys d’ametllers i oliveres en una superfície encara no determinada.

Altres zones de cultiu afectades

A Girona, a l’espera que el cabal dels rius Ter, Onyar, Daró, Fluvià i la Muga s’estabilitzin, shan produït inundacions en camps de cereal i pomeres a la zona de la Vall d’en Bas i la Serra de Daró (Palau-Sator i Fontanilles).

A Lleida, a les comarques de l’Urgell i Pla d’Urgell, també a l’espera que el cabal dels afluents del Segre (Sió, Ondara i Corb) s’estabilitzin, si bé a primera hora del matí s’han desbordat, no es té coneixement de cap infraestructura agrícola afectada.

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ha visitat dijous 23 diferents municipis de la Selva i del Maresme i ahir va acompanyar el president Quim Torra al delta de l’Ebre per conèixer de primera mà els danys i efectes de la borrasca. En el decurs de la visita s’ha compromès “a treballar i recuperar el més aviat possible el potencial productiu de les zones afectades pel temporal” i ha fet un primer balanç dels danys, que ha dit que s’aniria actualitzat a mesura que s’anessin obtenint dades definitives.