2019, un bon any per l’ou, dolent per al pollastre

febr. 1, 2020 | Notícies

L’evolució del sector avícola català durant el 2019 ha estat desigual per als subsectors de la carn d’aviram i dels ous, segons ha informat la Federació Avícola Catalana (FAC) en un comunicat.

Per al sector de producció d’ous ha estat un any força positiu, en què no s’ha donat cap element intrínsec o extern que hagi afectat significativament l’activitat. En conseqüència, tant la producció com els preus han mantingut l’estabilitat assolida el 2018. El sector continua el seu procés de diversificació del sistemes de cria, substituint la gàbia per la cria al terra o pel sistema amb sortida a l’aire lliure. Els sistemes anomenats alternatius van guanyant pes de manera sostinguda, tot i que la seva quota és encara reduïda (un 4% el 2018 per als ous camperols i un 2,1% per als ecològics).

Els productors de carn d’aviram, a diferència del sector de l’ou, han hagut de fer front a una forta oscil.lació en els preus durant el 2019, que han estat dolents sobretot per al pollastre groc. Els preus van ser excepcionalment baixos a primers d’any, es van recuperar a la primavera i van tornar a caure fortament a l’inici de l’estiu per a recuperar-se novament i assolir nivells més avantatjosos entre l’octubre i el desembre. Tot i això, els costos dels pinsos s’han mantingut estables i relativament baixos i el balanç de l’any ha estat menys dolent per al pollastre blanc que no pas per al groc.

Les fortes caigudes dels preus han afectat especialment les empreses integradores de dimensió petita, que han tingut resultats negatius en la producció de pollastre groc. Les integradores de gran tamany han obtingut més bons resultats en ser menys vulnerables a les variacions de preus. Això es deu a que treballen amb preus fixats amb antelació i els costos són més ajustats, així com a l’efecte de l’economia d’escala.

Pel que fa al consum dels productes avícoles, a falta de dades consolidades dels darrers mesos del 2019, tot sembla indicar que a les llars catalanes el consum d’ous haurà continuat el creixement dels darrers anys (entre el 2017 i el 2018 el consum d’ous per càpita va créixer un 6,5% a Catalunya). El consum de carn fresca d’aviram a les llars manté la tendència a la disminució, compartida per la resta de carns fresques, tot i que la carn d’au segueix essent la més consumida pels catalans i representa un 40,3% del consum total de carn fresca a les llars.

La FAC ha assenyalat que l’evolució del sector avícola en els anys vinents es veurà influenciada per la situació del mercat mundial de la carn de porc, que pateix els efectes de la pesta porcina africana (PPA), i que previsiblement causarà un increment en el consum i la producció d’aviram.

A banda de l’esforç constant d’adaptació que fan els productors avícoles catalans per a donar resposta a les preferències dels consumidors, a través de la creixent diversificació dels seus productes, el sector haurà d’encarar altres reptes importants per a la seva continuïtat. En el futur immediat aquests reptes tenen a veure amb la relació de l’activitat avícola i ramadera amb el medi ambient.

La sostenibilitat és precisament un dels puntals del desenvolupament del sector avícola en el futur pròxim. “Continuarem treballant per prestigiar la feina de tot un conjunt de professionals que des de diferents àmbits d’expertesa fan possible obtenir uns productes d’alta qualitat amb processos sostenibles i curosos amb la sanitat i el benestar animal”, ha declarat el president de la FAC, Joan Anton Rafecas. Per afegir que “continuarem divulgant entre els consumidors els valors nutricionals dels nostres productes i el seu paper primordial en el conjunt d’una dieta equilibrada i defensant la tradició culinària lligada a uns productes de proximitat que formen part indissoluble de la nostra cultura”.