El nou Reial Decret d’Ordenació Porcina no ajudarà a equilibrar el sector, segons UP

febr. 18, 2020 | Notícies

Unió de Pagesos (UP) entén que el nou Reial Decret d’ordenació porcina, publicat fa uns dies, no ajudarà a equilibrar el sector, entre garrins i engreix, perquè no contempla normes específiques que ajudin a potenciar la producció de garrins amb granges de mares.Cal tenir en compte que el bon moment econòmic que viu el sector, confirmat el 2019, ha disparat les importacions d’animals vius per a engreix, més de 2,5 milions d’animals a l’Estat, segons dades del Ministeri d’Agricultura.

El Reial Decret d’ordenació porcina estableix tres grups de granges de producció segons la seva capacitat, com en l’anterior, tot i que l’actual amplia la possibilitat de créixer en el grup intermedi fins a 4.000 porcs d’engreix. Fins ara estava limitat a 3.000. Això, juntament amb el l’augment d‘importacions de garrins, afavorirà l’ampliació de granges per donar resposta a la demanda del mercat però trencant l’equilibri entre garrins i engreix d’origen estatal.

En aquest sentit, el sindicat reclama a les administracions que estableixin mesures per aconseguir una producció sostenible no només en l’àmbit de les granges sinó amb el manteniment entre les places de garrins i d’engreix. A més, també demana al Govern de l’Estat que estableixi una normativa específica per al règim d’integració, amb la determinació de responsabilitats i obligacions per a cada una de les parts.

Unió de Pagesos adverteix que la nova normativa comportarà un augment de les despeses per als ramaders derivat de les mesures destinades a les millores i novetats en la gestió de purins a les granges, a la reducció de gasos contaminants i d’efecte hivernacle, així com l’establiment d’un pla individual a les granges per avaluar els riscos potencials pel que fa a benestar animal, tot i que en valora la finalitat.