JARC reclama crèdits tous per a tot el sector amb interès zero

febr. 20, 2020 | Notícies

Després de la reunió mantinguda el dimecres 19 de febrer entre el president, Quim Torra, la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, alcaldes i els representants de la fruita, JARC recorda que aquest és un problema estructural que afecta a tot el sector, i que per tant, requereix solucions més profundes, a banda d’aquestes mesures a curt termini i parcials que es volen aplicar. Així mateix, demana que els crèdits oferts a través de l’Institut Català de Finances (ICF) sigui a interès 0 i se’n puguin beneficiar tots els sectors agraris.

L’organització agrària celebra l’anunci del Departament d’Agricultura respecte a l’avançament del pagament de les ajudes al març, per al pla d’arrancada de préssec, nectarina i paraguaià (2019-20), i al maig per als de producció integrada, donat que facilitaran una liquiditat molt necessària per al sector.

JARC proposarà, en el marc de les negociacions conjuntes amb altres entitats sectorials, mesures que tindrien una incidència positiva immediata en els productors i en la sostenibilitat, com és que el Govern estableixi que qualsevol licitació pública de servei de restauració doni prioritat als productes de proximitat (màxim de 50 km).

En relació amb els ajuts per a inversions (coneguts a plans de millora), l’entitat considera que el Govern hauria de destinar més recursos als productors professionals i les petites i mitjanes empreses, independentment de què formin part d’una cooperativa. Actualment Agricultura dona prioritat als agricultors que pertanyen a alguna cooperativa, el que suposa un doble greuge pels petits i mitjans productors independents.

Cal assenyalar que després d’aquesta reunió el president Torra va expressar el suport del Govern al sector de la pagesia i ha posat de relleu que “només aconseguirem un país sostenible i equilibrat si la pagesia es pot guanyar la vida amb tota dignitat”. Per la seva part, la consellera Jordà va destacar l’alt grau d’implantació del Pla d’Acció de la Fruita Dolça, que es va començar a aplicar el 2018, amb el consens del sector, i que recull accions de fons, estructurals, a mitjà i llarg termini. Amb tot, va assenyalar que “ara ens cal avançar i aprofundir encara en alguns aspectes”. Per la qual cosa, ha assenyalat que “hi ha deures per tothom. La Generalitat ja ha fet els seus, però inventarem tot el què sigui necessari”.