Nova eina per reforçar les polítiques de prevenció d’incendis a Catalunya

febr. 20, 2020 | Notícies

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, ha presentat una nova eina que permet identificar les zones prioritàries de gestió forestal per a la prevenció d’incendis. Aquesta nova eina, PREVINCAT, és un servidor desenvolupat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) a partir d’un equip pluridisciplinar de tècnics de diferents àmbits.

Jordà ha definit aquesta nou projecte com “un instrument més que reforça les polítiques de prevenció del Departament d’Agricultura, desenvolupades durant tot l’any, no només a l’estiu”. Segons la consellera aquest “és un clar exemple de l’aposta en la prevenció d’incendis, en base a la recerca, el coneixement i la interacció amb experts en la prevenció i gestió del risc d’incendi“.

La titular d’Agricultura ha explicat que la gestió forestal a Catalunya garanteix la persistència de les masses forestals compatibilitzant l’aprovisionament de béns i serveis dels boscos de forma sostenible en el temps, amb la salut i la vitalitat dels ecosistemes forestals, i també amb el desenvolupament socioeconòmic del territori i la conservació de la biodiversitat. Així mateix, ha deixat clar que “no volem un món rural sense oportunitats perquè un territori despoblat comporta pèrdua de sobirania alimentària, pèrdua de riquesa, però també eleva el risc d’incendis forestals”. Per això, ha advertit que unes comarques sense una gestió sostenible activa del nostre terrirori i també de les nostres masses forestals són i seran unes comarques amb un elevat risc d’incendi. És precisament per això i davant l’abandonament del territori i les dificultats per gestionar-lo que Jordà ha tancat la seva intervenció lloant el projecte que avui s’ha presentat perquè “ens calen eines i informació per definir zones prioritàries de gestió més eficients per la prevenció i la gestió d’incendis forestals”.

Des del servidor es poden descarregar dades, cartografia i informació d’utilitat per a la prevenció, la gestió i l’extinció incendis forestals. S’hi pot trobar informació sobre models de combustibles i dades climàtiques, necessàries per fer simulacions d’incendis. És una eina d’utilitat per a la presa de decisions sobre la prevenció i gestió d’incendis forestals a Catalunya (zones vulnerables, realització de plans de prevenció incendis, etc.).

Les dades disponibles permeten realitzar simulacions d’incendis forestals en qualsevol zona del país, a partir d’un servidor de cartografia i de dades climàtiques. En base a diferents criteris (comportament del foc, vegetació, nuclis urbans, biodiversitat, paisatge,…) es poden definir les zones prioritàries de gestió de cara a la prevenció, optimitzant els recursos disponibles. Actualment s’està organitzant un procés participatiu amb experts/tes, on es definiran criteris i prioritats que serviran per a definir les zones on cal fer gestió.