Arranquen les jornades monogràfiques de Vins Vinents

març 4, 2020 | Notícies

En el marc de l’espai de co-creació ‘Vins Vinents. Debat i reflexió estratègica per al futur de la vinya i el vi a Catalunya’, el dilluns, 9 de març, a les 9 hores, tindrà lloc la primera de les jornades obertes, concretament la corresponent al grup de treball ‘Organització del Sector’.

Durant tot el matí es presentaran diferents models d’organització i governança en el sector de la vinya i el vi i s’obrirà el debat a les persones assistents.

La jornada tindrà dos apartats, un destinat a les experiències i models exteriors com França, amb Fabrice Rieu, elaborador, vicepresident dels Vins del Rosselló i de Wine Paris; Itàlia, amb Eugenio Pomarici, professor de la Universitat de Pàdova, i la Rioja, amb Emilio Barco, professor de la Universitat de la Rioja. A l’altre, es presentaran experiències exteriors d’empreses i organitzacions catalanes amb Ramon Raventós, del Grup Codorníu, Josep Ma Pujol Busquets, d’Alta Alella, i Jesus Mora, coordinador general de la Conferència Espanyola de Consells Reguladors Vitivinícoles.

Després de les ponències hi haurà una taula rodona i debat amb tots els ponents i els assistents.

La jornada tindrà lloc de les 9 a les 14 hores a la Wine Business School, a l’antiga enològica de Vilafranca del Penedès (Amàlia soler, 29). Les places són limitades.

Full de ruta per impulsar el vi català en el període 2020-30

Vins Vinents neix de la voluntat manifesta de l’INCAVI i l’AVC d’organitzar un gran congrés sectorial per proposar estratègies de futur, amb l’acord del Consell Assessor de l’INCAVI, format per les dotze denominacions d’origen catalanes, JARC, Unió de pagesos, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Institut del Cava, Pimecava, ACC1Ó, Prodeca i els Departaments d’Agricultura, Empresa i Coneixement, Salut i Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Vins Vinents va començar el mes de novembre de 2019 i durarà fins al juny del 2020 i reuneix els principals agents del sector vitivinícola. Fins a data d’avui, s’han creat quatre grups de treball que, actualment, estan debatent de forma interna els reptes i oportunitats del vi en cada un d’aquests àmbits:

  • Organització del Sector, on es debat sobre normativa, coordinació, autogovern, vertebració del territori, rendibilitat del sector, etc.
  • Economia i Mercats, sobre sobre tendències, cadena de valor, distribució, canals de venda i diversificació econòmica, etc.
  • Recerca, desenvolupament i Transferència Tecnològica sobre el canvi climàtic, l’economia circular, la salut, la sostenibilitat, etc.
  • Comunicació i cultura del vi amb aspectes com l’enoturisme, els mitjans de comunicació, els joves i el vi, els continguts, internet i els valors del vi, etc.

I a partir d’ara i fins al mes d’abril de 2020, cada grup de treball presentarà de forma pública una proposta de conclusions i se’n recolliran de noves amb diverses jornades obertes al públic. La primera d’aquestes jornades és la que tindrà lloc el 9 de març. Paral.lelament, properament es podrà consultar i deliberar també de forma online a l’espai de Participació Ciutadana de la Generalitat de Catalunya, a través d’un canal Participa on-line.

Finalment, el mes de juny de 2020 es durà a terme una gran jornada final on es presentaran les conclusions i l’estratègia del sector vitivinícola en el període 2020-2030.