Algunes D.O. redueixen i ajornen quotes per fer front a la crisi de la COVID-19

març 31, 2020 | Notícies

El sector vitivinícola català no és aliè a la crisi sanitària i econòmica generada per la pandèmia de la COVID-19, i algunes denominacions com la D.O. Penedès i la D.O.Q. Priorat ja han pres mesures al respecte, mentre que la resta estan treballant per afrontar de la millor manera possible la situació.

Així, el plenari de la D.O. Penedès ha emès un comunicat a tots els viticultors i elaboradors amb un seguit de mesures per adequar-se a la situació i facilitar la recuperació futura de el sector vitivinícola que en nom del seu president, Joan Huguet, ha enviat a tots els seus inscrits.

Entre aquestes destaquen la reducció i ajornament de les quotes, així com un pla estratègic per impulsar de nou els vins Penedès quan finalitzi aquesta “situació d’emergència”, que té com a objectiu potenciar la venda online dels seus cellers. Pel que fa als viticultors inscrits, la D.O. Penedès planteja una reducció del 50% de la quota per aquest 2020, i que es facturarà al setembre. En el cas dels cellers, també se’ls facturarà una quota reduïda de manteniment del 50% -en aquest cas el primer pagament de la quota anual es va fer al març i ja no es faran més cobraments-. També, s’ajornen fins després de la verema, els pagaments pendents de la quota de Qualificació a les empreses.

Així mateix, el Consell Regulador de la D.O.Q Priorat ha aturat el cobrament de les quotes als cellers d’aquesta denominació. Amb aquesta decisió, vol donar suport als cellers i viticultors que, a causa del confinament del COVID-19, estan patint les conseqüències de l’aturada de les vendes del sector vitivinícola. Tot i aquesta mesura, el Consell Regulador “continuarà prestant els mateixos serveis als seus associats, com l’assessorament, el suport, la traçabilitat, els tasts de qualificació i els controls a la vinya i als cellers”.

Per la seva part, la D.O. Cava ha anunciat que per tal de contribuir a pal.liar, en la mesura del possible, la delicada situació que travessen els cellers arran els efectes de la COVID-19, ha pres la decisió, a proposta del seu president, Javier Pagés, de suspendre el cobrament de les quotes als cavistes del primer trimestre de 2020, que haurien d’ingressar-se l’abril.

Crida a consumir vi català

L’Institut Català de la Vinya i el Vi, l’INCAVI ha fet una crida a consumir vi català per contribuir d’aquesta manera a una menor afectació de la crisi del coronavirus als cellers de casa nostra. Des d’aquesta institució han recordat que serà important que, una vegada finalitzi l’Estat d’Alarma, es reactivin de nous les vendes de vi i cava en els propers mesos. Per això, caldrà desplegar accions de promoció conjuntament amb les D.O. i les empreses.

De fet, actualment l’INCAVI està estudiant la creació d’una marca conjunta de vins catalans per promoure el consum de vi de proximitat i que serveixi de paraigua per totes aquelles promocions i campanyes enfocades a reactivar el consum de vi elaborat a Catalunya. Els punts essencials d’aquesta marca es van definir durant una sessió de treball del grup de Comunicació i Cultura del Vi del simposi Vins Vinents celebrada recentment.