Manifest en defensa de tots els agents del sector del vi durant l’estat d’alarma

abr. 10, 2020 | Notícies

Des del passat 14 de març, dia en què el Govern de l’Estat espanyol va decretar l’estat d’alarma i, per tant, el confinament i el control de moviment de les persones, tots els sectors, l’econòmic, el social, el jurídic, el polític i el cultural s’han vist afectats. L’hostaleria i el turisme són, probablement, dels més perjudicats i seran també els últims a recuperar-se.

El confinament obliga a les persones a passar tot el dia a casa, sola o en família, en pisos petits o en cases amb jardí, algunes treballant en línia, unes assumeixen el risc d’anar al seu lloc de treball i unes altres veient passar les hores, però totes compartint l’angoixa constant de què passarà quan tot això acabi i intenten acceptar i adaptar-se a la situació. Cadascuna de elles ho porta el millor que pot; pendents de les notícies i assumint tanta responsabilitat com li és possible.

En aquestes circumstàncies i a conseqüència d’una informació referida a l’augment del consum d’alcohol als habitatges particulars i el perill dels seus efectes en la nostra salut –emesa el 7 d’abril al TN de TV3; min 40 https://www.ccma.cat/tv3/telenoticies–, un grup nombrós de dones (Dones+Vi) vinculades a l’ofici del vi que representen perfils professionals molt diversos, han decidit signar el següent manifest en defensa de tots els agents del món del vi, des del viticultor al sommelier i, evidentment, al consumidor responsable.

Les persones signatàries volen aclarir alguns aspectes, el primer dels quals és defensar que al darrere d’un vi hi ha humanitat i natura. I també:

  • Que el consum de vi no ha augmentat durant el confinament. És més, els cellers constaten una baixada dràstica de les vendes. Cal tenir molt present que abans de la crisi de la COVID-19, el consum de vi es realitzava majoritàriament en restaurants i bars. Ara, el consum, varia d’escenari i incrementa als habitatges particulars.
  • Que el consumidor compra principalment a les grans superfícies; per això podem veure alguna imatge de prestatgeries de vi mig buides. També hi ha botigues especialitzades que per donar sortida al seu estoc i seguir fent costat als elaboradors, estan fent un esforç creant ofertes i donant facilitats per fer arribar el vi a domicili.
  • Aquestes circumstàncies no impliquen que els cellers estiguin venent més vi. És més, els de dimensió petita i mitjana ,que són la majoria a Catalunya, no acostumen a participar a la línia de distribució de grans superfícies i han vist parar de cop les seves vendes.
  • Cellers petits i mitjans són els que més patiran les conseqüències de la crisi sanitària, econòmica, social i cultural, ja que la seva principal línia de venda és la restauració i l’exportació. Dues vies que, ara per ara, estan tancades.

La cadena de professionals que treballen perquè arribi una ampolla de vi al consumidor és realment llarga i important: viticultores, tractoristes, geòlogues, tècniques de vinya, veremadores, cellereres, enòlogues, tècniques de celler, empresàries i treballadores de productes enològics i fitosanitaris, fabricants de maquinària, boteres, forestals, fabricants d’ampolles, d’etiquetatge, de capses de cartró i de packaging, dissenyadores, sureres, vidrieres, transportistes, duaneres, distribuïdores, emmagatzemadores, restauradores, sommeliers i comunicadores, entre altres agents.

Les persones signatàries manifesten que:

  • El vi té una tradició mil.lenària en la cultura mediterrània i forma part de la Dieta Mediterrània declarada per la UNESCO Patrimoni Mundial de la Humanitat.
  • És un aliment arrelat al territori. És cultura, història i patrimoni.
  • El treball de les viticultores permet cultivar, conrear, mantenir i donar vida als paisatges que actuen com en molts casos s’ha constatat de salvaguarda davant d’incendis i d’altres escenaris climatològics derivats del canvi climàtic que afecten greument el medi rural. I n’asseguren la seva biodiversitat i essència. També dinamitzen les economies rurals.
  • Entenem el consum de vi com un hàbit social, relacionat directament amb l’alimentació sana i saludable.
  • Defensem i abanderem el consum responsable de vi, posant èmfasi sempre en la seva dimensió geogràfica, humana i cultural.
  • Donem suport a qualsevol iniciativa que es realitzi des del sector i que ajudi a la supervivència en temps difícils, però també quan ens en sortim.

Persones signatàries:

  1. Ruth Troyano
  2. Clara Isamat
  3. Imma Folch
  4. Antonio Muñoz Lorente
  5. Rosa María del Castillo Nesweda
  6. Sara Jové Balasch de Mas Blanch i Jové
  7. Joan Jové Solé de Mas Blanch i Jové
  8. Sara Balasch Blanch de Mas Blanch i Jové
  9. Mariona Vendrell de Succés Vinícola
  10. Albert Canela de Succés Vinícola
  11. Rafa De Haan d’Herència Altés
  12. Núria Altés d’Herència Altés
  13. Adelina Beneit de Mas Palou
  14. Santiago Vallès de Mas Palou
  15. Maria Vallès de Mas Palou
  16. Victoria Ibañez
  17. Josep Ma Pueyo
  18. Silvia Culell
  19. Natàlia Roig Clapés
  20. Jordi Pairó Celler Pere Guardiola
  21. Marta Pairó Celler Pere Guardiola
  22. Gemma Roig de Mas Llunes
  23. Antoni Roig de Mas Llunes
  24. Marta Ribas d’Enoturisme DO Alella
  25. Carlos Esteva de Can Ràfols dels Caus
  26. Rosa Aguado de Can Ràfols dels Caus
  27. Anna Rovira del Celler de Capçanes
  28. Anna Casabona del Celler de Capçanes
  29. Núria Avellaneda del Divi Barcelona
  30. Mireia Villanova de la distribuïdora i botiga Uve-i Vinaters
  31. Marina Fernández Vinateria Inzolia
  32. Núria Ferrer del Celler Castell de Pujades
  33. Robert Jovani de Jovani Vins (Cava Berdié)
  34. Sergi Jovani de Jovani Vins (Cava Berdié)
  35. Montsa Jovani de Jovani Vins (Cava Berdié)
  36. Mireia Pujol-Busquets en nom d’Alta Alella i Celler de les Aus
  37. Santi Roig de Roig Parals
  38. Mariona Parals de Roig Parals
  39. Patrícia de Golferichs
  40. Mònica Urrútia
  41. Maria Pilar Salillas Teruel
  42. Anna Abadia Martí (enoturisme Segura Viudas)
  43. Víctor Cornejo Ramírez (Xerigots i Riudevins)
  44. Albert Milà Mallofré de Mas Comtal
  45. Marta Milà Ràfols de Mas Comtal
  46. Eva Vicens
  47. Nuria Martí d’Albet i Noya
  48. Montse Lao de Ca l’Arpa
  49. Olga Escassut-Rigol
  50. Gemma Urgell de Xerigots
  51. Jordi Bertran de Xerigots
  52. Sílvia Roca, del Celler Miquel Roca
  53. Nuria Ruiz Milà
  54. Fina Soler de Qualiavins
  55. Mireia
  56. Glòria Vallès
  57. Valérie Veilleux
  58. Sole García Insua
  59. Pilar Just presidenta de la DO Montsant
  60. Imma Soler de Mas de la Pansa
  61. Olivia Junyent de Castell d’Age
  62. Barbara Magugliani Celler La Gutina
  63. Bàrbara Mesquida Mora, de MESQUIDA MORA, Mallorca
  64. Sumpta Mateos
  65. Clara Antúnez de La Gastronòmica
  66. Jaume Montanyà de La Gastronòmica
  67. Maria Font del Celler can Morral del Molí
  68. Mariona Morral del Celler can Morral del Molí
  69. Xavier Morral, del Celler can Morral del Molí
  70. Eva Carmona de El Vinyer
  71. Anna Castillo
  72. Marta de Vins de Pedra
  73. Anna Figueras
  74. Laura Masramon
  75. Ester Bachs
  76. Marta Carbonell de Marta Wine Tourism
  77. Elisabet Vidal
  78. Yolanda Freixes
  79. Laura Masachs de Josep Masachs
  80. Eva Plazas
  81. Marta Arenas
  82. Mercè Garcia Castellví del celler Enric Soler
  83. Tastavins Penedès
  84. Grup d’Explotacions Vinícoles del Penedès G.E.V.P (president, l’Albert Valldosera)
  85. Núria Bonet del Celler Comalats
  86. Eloi Bonet del Celler Comalats
  87. Jaume Bonet del Celler Comalats
  88. Eva Bonet del Celler Comalats
  89. Anna Vicens presidenta ACS
  90. Francesc Olivella i Laia Roig en nom propi i de la DO Penedès
  91. Ruth Fullat de Bernaví
  92. Anna Riera del ‘Postgrau en Marketing i Comunicació Gastronómica i Enológica’ de la Universitat Abat Oliba.
  93. Irene Alemany
  94. Laurent Corrio
  95. Elisabet Figueras
  96. Margalida Ripoll
  97. Clàudia Acevedo d’Ànima d’Alella
  98. Emiliano Gómez d’Ànima d’Alella
  99. Mercè Vizern d’Ànima d’Alella
  100. Sigrid Guillem
  101. Anne Cannan de Clos Figueras
  102. Anna Gallisà
  103. Jesi Llopart de Celler Llopart
  104. Anna Espelt
  105. Mireia Torres i familia
  106. Jean Leon
  107. Anna Janué, sommelier
  108. Romina Ribera de Glops d’Història
  109. Núria Barberà
  110. Maria Bassegoda
  111. Mireia Tetas i Bodegues Pinord
  112. Sandra Doix Mora
  113. Celler MarcoAbella
  114. Olivia Bayés
  115. Agrupació Corpinnat
  116. Esther Marta (uve-i vinaters)
  117. Jordi Farrés
  118. Montse Vilana
  119. Montse Santiveri
  120. L’Associació de Viticultors del Penedès
  121. Cal Compte Prior