El MAPA destinarà 10 milions d’euros per ajudar als ramaders d’oví i cabrum

abr. 17, 2020 | Notícies

El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) preveu destinar 10 milions d’euros per a compensar als ramaders d’oví i cabrum per les dificultats que estan travessant a conseqüència de la crisi sanitària originada per la COVID-19.

El nou esborrany de Reial decret pel qual s’estableixen ajudes compensatòries adreçades als ramaders d’oví i cabrum ha estat enviat el 16 d’abril a les comunitats autònomes i sectors afectats, i recull les aportacions realitzades per aquestes, després del procés de consulta iniciat el passat 3 d’abril.

L’objectiu és ajudar a aquests ramaders davant les dificultats de comercialització de xais que han tingut durant els mesos de març i abril, després de la declaració de l’estat d’alarma, que ha suposat el tancament del canal d’alimentació fora de la llar i que ha coincidit a més amb la sortida estacional de xais per Setmana Santa.

El projecte va ser també objecte de debat en la reunió mantinguda pel ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, amb les conselleres i consellers autonòmics del ram el passat 8 d’abril. Després de la mateixa es va optar per facilitar que l’ajuda arribi als ramaders afectats, així com simplificar el seu procediment.

En un inici estava previst tramitar l’ajuda mitjançant un pagament per xai no comercialitzat. Per qüestions de simplificació administrativa i ateses les peticions rebudes de les comunitats autònomes, s’ha modificat aquesta subvenció en un pagament per ovella i cabra elegible que el ramader cobrarà de manera addicional en les seves ajudes de la Política Agrària Comuna (PAC), mitjançant els pagaments associats. D’aquesta manera, els ramaders no hauran de fer cap gestió addicional, ja que percebran de manera automàtica aquesta compensació associada a la seva sol.licitud de la PAC que presenten tots els anys.

La prima associada al bestiar oví i cabrum suposa un ingrés anual per al sector d’uns 168 milions d’euros, als quals s’han de sumar els 10 milions d’euros previstos en aquest esborrany de Reial decret més l’aportació que poden realitzar les comunitats autònomes.

El pagament de la prima associada al bestiar oví i cabrum podrà realitzar-se, en forma de bestreta, a partir del proper 16 d’octubre. Conforme al sol.licitat per l’Estat espanyol, aquesta bestreta podrà ser de fins al 70% de l’import de l’ajuda i podrà incloure ja aquest pagament addicional, més el que les comunitats autònomes aportin.

Aquesta mesura és complementària a la resta de mesures que ve sol.licitant el MAPA i les comunitats autònomes per al sector oví i cabrum, i que s’han traslladat a la Comissió Europea.