CCOO denuncia manca de consens sobre les mesures de seguretat en la campanya agrària

abr. 24, 2020 | Notícies

CCOO ha assenyalat que fa setmanes que està sol.licitant en les reunions amb les patronals agrícoles i l’Administració que, en el marc de la campanya agrícola d’enguany i donades les circumstàncies actuals, s’acordi un protocol que garanteixi la salut laboral i la salut pública en l’entorn rural.

CCOO d’Indústria ha denunciat que “la patronal pretén tirar endavant la campanya agrícola sense garantir la seguretat de les persones que hi treballen, cosa que pot posar en risc la salut pública”. El sindicat “rebutja frontalment bona part de les propostes patronals, que estan molt per sota de les recomanacions i normes de salut pública decretades en l’estat d’alarma i que són d’obligat compliment per a tots els empresaris, empreses i persones treballadores de tots els sectors econòmics”.

CCOO creu que “és hora de posar en valor que els treballadors i treballadores del camp”, que són dels col.lectius amb unes de les condicions laborals més precàries, ara mateix són dels més necessaris. Per tant, “ara més que mai, cal garantir la seva seguretat i salut; cal obligar els empresaris a pagar l’SMI, al qual encara es neguen; cal regularitzar de forma definitiva els treballadors sense papers per poder cobrir la mà d’obra necessària; cal garantir una xarxa d’allotjaments adequats, tenint en compte el context de pandèmia en què ens trobem, i cal garantir la seguretat i legalitat en la mobilitat d’aquestes persones”.

En aquest escenari, CCOO “insta el Govern a assumir la seva responsabilitat” i a treballar fins a assolir un consens dels agents socials en aquest tema i també “que aclareixi si ha consensuat o no un protocol de seguretat unilateralment amb la patronal, com afirma aquesta”.

Per últim, el sindicat ha anunciat que “vigilarà atentament la campanya agrícola d’enguany a tot Catalunya i emprendrà les accions legals oportunes en cas que es detectin incompliments de la normativa per part dels empresaris, tant per la via laboral com per la via penal, si es posessin en risc els drets fonamentals o la salut de les persones que treballen al sector o de la ciutadania”.