Donen per perduda la cirera primerenca pels darrers aiguats

abr. 24, 2020 | Notícies

Unió de Pagesos (UP) ha donat per perduda tota la producció primerenca de cirera a Catalunya a causa de les continuades pluges dels últims dies, que han esberlat els fruits de les plantacions que s’havien començat a collir la setmana passada i de les que s’haurien d’haver continuat collint o haver iniciat la recol.lecció aquesta setmana, a les comarques de les Terres de l’Ebre, el Segrià, les Garrigues, l’Alt Camp, el Baix Camp i el Baix Llobregat. Foto: UP

En algunes zones com l’Alt Empordà, on la cirera anava més endarrerida, encara no es pot valorar quina afectació ha pogut patir. La pluja també ha causat danys en albercoc i ha fet caure fruits a terra.

La gran quantitat d’aigua que ha estat caient de manera continuada des de diumenge passat també ha causat una afectació del 50% en els fruits verds que s’havien de començar a collir d’aquí a 7 o 10 dies a les comarques productores, excepte a l’Alt Empordà.

A més, els importants aiguats, que en totes les zones productores de cirera primerenca han sobrepassat els 60 L/m2, arribant a més de 100 L/m2 en zones com el Baix Llobregat, provoquen que la cirera que no s’ha fet malbé tampoc es pugui exportar al no poder resistir el període de postcollita necessari. El sindicat agrari considera que aquest fet pot inundar de cirera primerenca el mercat intern i pot provocar una crisi d’oferta.

Per combatre el risc sanitari que suposa deixar les cireres a l’arbre, on seran focus de plagues i malalties, especialment greu per a la proliferació de la mosca suzukii, plaga procedent del sud-est asiàtic que es va detectar a Catalunya fa 10 anys, Unió de Pagesos ha sol.licitat al Ministeri d’Agricultura l’autorització excepcional d’ús de productes fitosanitaris a base de dimetoat, de manera urgent i exclusivament per a les plantacions on les cireres no seran recol.lectades.

UP fa aquesta demanda tenint en compte l’efectivitat del producte per aquesta circumstància i que les cireres que quedin a l’arbre no entraran al circuit comercial, atès que la Unió Europea (UE) va desautoritzar el dimetoat per a la cirera al setembre del 2019 (tot i que a Espanya no es permès per a cirera des del 2016), però permet el seu ús a la UE en altres conreus com la remolatxa sucrera fins al 30 de juny del 2020.

Unió de Pagesos també exigeix al Departament d’Agricultura que faci una quantificació acurada d’aquests danys, tant en cirera com en albercoc perquè es tinguin en compte de cara a l’avaluació anual de danys i es pugui adequar la fiscalitat de les explotacions afectades en la declaració de la renda 2020.

Inundacions de cultius al Baix Empordà

Les intenses pluges que han caigut a les comarques de Girona en les últimes hores també han inundat els camps de pomeres amb quasi dos metres d‘aigua al Baix Empordà com a conseqüència del desbordament del Ter i del Daró, segons les primeres valoracions del sindicat. Els municipis més afectats per les inundacions de la zona agrària són Foixà, Verges, Ullà, la Tallada d’Empordà, Torroella de Montgrí, Gualta i Serra de Daró. El cereal i l’userda també han resultat afectats, i com a conseqüència, la sembra del blat de moro es retardarà.

Finalment, Unió de Pagesos considera que si l’Agència Catalana de l’Aigua hagués fet les tasques de neteja de les lleres del riu amb més celeritat, tenint en compte els greus danys que va provocar el temporal Glòria fa tres mesos, molt probablement s’haguessin pogut evitar danys pels aiguats de les últimes hores.