Tractament aeri urgent contra el fong del motejat en pomeres de la zona del Baix Ter

abr. 28, 2020 | Notícies

Les condicions meteorològiques excepcionals viscudes en els darrers dies, amb pluges abundants i acumulació d’aigua a totes les parcel·les, han fet necessària l’autorització d’un tractament amb helicòpter per controlar el fong del motejat en diverses plantacions de pomeres de la zona del Baix Ter. L’acumulació d’aigua impedia l’entrada dels tractors a les plantacions i per això el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) va autoritzar un tractament amb helicòpter el 24 i 25 d’abril. Foto: DARP

L’objectiu de l’aplicació d’aquest producte fitosanitari és evitar la contaminació d’aquest fong en les fulles i els fruits de les pomeres i evitar que es perdin les collites en una zona molt castigada pels aiguats del temporal Glòria i els de la setmana passada.

Durant la primavera, el sector de la poma de Girona està molt atent a les condicions meteorològiques atès que és un període crític per al control d’una de les malalties fúngiques més importants en aquest tipus de conreu, el motejat (Venturia inaequalis). Aquest fong, que en condicions normals es controla perfectament mitjançant tractaments terrestres, ha posat en risc la producció d’algunes plantacions de la zona del Baix Ter, ja que, a causa de la pluja, s’ha produït un període de risc màxim de contaminació fúngica i hi ha dificultats, al mateix temps, per possibilitar l’entrada de la maquinària estàndard de tractaments terrestres per acumulació d’aigua a les parcel·les.

La ràpida coordinació entre el personal tècnic d’Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) de fruita de Girona, l’IRTA – Mas Badia i el Servei de Sanitat Vegetal del DARP, que conformen tots plegats el Comitè Tècnic de Fruita de Girona, va permetre en qüestió de poques hores aconseguir els permisos i les autoritzacions excepcionals de tractament fungicida per mitjans aeris.

Cal assenyalar que els tractaments fitosanitaris per mitjans aeris s’han reduït molt a Catalunya en els darrers anys, ja que justament aquest tipus de tractaments es reserven per a situacions excepcionals com les viscudes aquest any a la zona del Baix Ter (Baix Empordà).