JARC exigeix compensacions si no es canvien els criteris per permetre caçar per controlar la fauna

maig 7, 2020 | Notícies

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) havia demanat al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya una major concreció respecte als criteris empleats per permetre la caça com a mesura de control de la fauna salvatge.

Els Serveis Territorials de Barcelona del DARP van respondre per carta a l’organització agrària que la caça estava permesa només quan “la gravetat dels danys puguin ser considerats que malmetin la viabilitat futura de l’explotació”. Per tant, si la conselleria “no rectifica i modifica els criteris” per autoritzar excepcionalment l’activitat cinegètica com a mesura de control de fauna salvatge mentre duri el confinament, JARC exigeix que “l’Administració hauria de compensar directament amb el complement de la renda la part de l’actual collita que perden els agricultors”.

Malgrat que la missiva de la Generalitat nomena certes excepcions (com els cultius de cereals, que són “més delicats”, o posa l’exemple del cultiu de la cirera a 7 municipis del Llobregat), el criteri general que estableix el DARP de “comprometre futures collites” deixa la porta oberta a la indefensió dels agricultors per la present campanya, segons JARC.

Mauri Bosch, cap sectorial de la Fauna Salvatge de l’entitat agrària, ha assenyalat que “el control dels animals cinegètics hauria de servir per evitar danys als agricultors, no per evitar la ruïna de les empreses”. “Els agricultors fa anys que pateixen una crisi de preus”, ha afegit, per comentar que “a més de patir les conseqüències de temporals i incendis i, per tant, no hauríem d’afegir més danys per part de la fauna salvatge dels habituals i inevitables, tenint en compte que es pot controlar amb la caça”.

Tant Mauri Bosch com Lluís Viladrich, l’altre cap sectorial de Fauna Salvatge de JARC, han assegurat que es pot practicar l’activitat cinegètica seguint les mesures sanitàries i de seguretat que segueixen els treballadors del sector agrari, i contribuir a mantenir l’activitat essencial i necessària que és l’agricultura.

Des de l’organització agrària s’ha alertat que el creixement incontrolat de fauna salvatge pot comportar també un risc sanitari, donat que poden ser portadors de malalties contagioses. Els porcs senglars, per exemple, representen una amenaça per a la propagació de la pesta porcina africana (PPA), que podria posar en risc les explotacions porcines, que tants esforços estan realitzant per complir les mesures de bioseguretat a les granges.