4 milions d’ajut per a petits productors amb dificultats per vendre per la COVID-19

maig 21, 2020 | Notícies

Arran de la crisi sanitària de la COVID-19 i la declaració de l’estat d’alarma, molts productors catalans de productes frescos peribles i altres productes com l’oli i la mel han perdut els canals de comercialització lligats a la restauració i el turisme. Així mateix, la situació ha derivat també en una crisi social que els sectors més febles de la societat, en especial els col.lectius en perill d’exclusió social, estan patint per la manca de recursos per l’aturada de l’activitat econòmica.

Per aquest motiu, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya ha creat un ajut de 4 milions d’euros destinat a donar suport econòmic als productors afectats mitjançant la compra dels seus productes, i, al mateix temps, ajudar els sectors socials més castigats per la crisi econòmica i social, que rebran els productes objecte d’aquest ajut. La iniciativa s’emmarca en la decisió de la Comissió Europea per la qual s’aproven ajudes adreçades als estats membres per donar suport a l’economia durant la crisi de la COVID-19.

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, s’ha reunit, tal com es pot veure a la imatge, amb la presidenta de la Fundació Banc dels Aliments, Rosa Brutau, entitat on seran lliurats els productes frescos objecte d’aquest ajut per part dels productors, que ja han començat a fer les primeres donacions.

Requisits

Els requisits per poder demanar l’ajut són haver fet la Declaració Única Agrària (DUN), ser productors, cooperatives o societats agràries de transformació de fruita, verdura i hortalisses, de carn de boví, oví-cabrum, conill o pollastre, d’ous, de llet i productes lactis frescos, de mel, d’oli d’oliva verge o de productes elaborats del porc. També, cal tenir la condició de microempresa o Pime i haver tingut un decreixement de la facturació i una disminució en el canal de venda habitual de com a mínim el 30% en els mesos d’abril, maig i juny o del 50% en el cas d’entitats sense ànim de lucre.

Els ajuts seran, com a màxim, d’entre 4.000 i 10.000 euros per productor, segons el tipus de producte, o 75.000 euros per agrupació de productors amb un percentatge d’ajut del 85% del valor del producte no venut. En cas de productes de DOP-IGP, amb el segell de venda de proximitat i de producció ecològica i integrada, l’import pot arribar al 95%. El valor dels productes estarà basat en la mitjana dels preus de maig i juny dels darrers 3 anys.

Els productes objecte de l’ajut seran lliurats pels productors a la Fundació Banc dels Aliments, que ho distribuirà a les entitats socials necessitades. Els lliuraments dels productes es podran fer del 20 de maig fins al 20 de juliol a les 4 delegacions que té el Banc dels Aliments.

Els productors conservaran els albarans de lliurament per als productes que es donen directament al Banc d’Aliments, i pels productes carnis, els documents sanitaris de transport cap a l’escorxador i el document amb els pesos dels animals que lliura l’escorxador al ramader, els quals s’hauran de presentar per a la justificació de l’ajut.

Una vegada es publiqui l’ordre d’ajuts, els productors podran presentar la sol.licitud d’ajut i la justificació de l’ajut a la vegada conjuntament de manera telemàtica a través del tramitador d’ajuts i subvencions de la Generalitat (TAIS). El termini per presentar les sol•licituds serà de 15 dies a partir de la publicació de la convocatòria, i les sol•licituds seran ateses per ordre cronològic fins a exhaurir el pressupost.