Unió de Pagesos reclama la creació de l’Observatori del Conill

maig 27, 2020 | Notícies

Unió de Pagesos (UP) insisteix a reclamar la creació de l’Observatori del Conill a Catalunya per aconseguir uns preus de referència que reflecteixin la realitat del sector.

En un comunicat de premsa, el sindicat agrari considera que és important tenir a l’abast aquest indicador “per evitar situacions com la de les últimes setmanes, en què el consum d’aquesta carn ha augmentat entre un 25% i un 30% a les llars de l’Estat respecte al mateix període de l’any passat, mentre que el preu de referència de la llotja estatal LONCUN ha baixat”. Al març, el preu era d’1,95 euros el quilo, i la darrera setmana de maig, d’1,65 euros el quilo.

UP ha recordat que el mateix any en que es va constituir la llotja estatal, el 2017, a Catalunya es va publicar el decret que reconeixia el sector dels conills com a activitat estadística d’interès de la Generalitat, el que “implica potenciar les estadístiques del sector pel que fa a preus, amb la creació de l’Observatori de preus del sector del conills, tot i que encara no s’ha fet”.

Altres mesures que demana el sindicat per reactivar el sector son reprendre les propostes de campanya de publicitat i el contacte amb els escorxadors amb l’objectiu de fer promoció del conill català per afavorir el comerç de proximitat al territori, així com estudiar possibles alternatives per regular els escorxadors a les granges o els escorxadors mòbils, tant en l’àmbit econòmic com de logística d’operació.

La forta crisi que ha patit el sector dels conills en els darrers deu anys ha portat a reduir les granges a una tercera part a Catalunya. A l’actualitat, hi ha 500 de cria de llodrigons, i d’aquestes, només 200 tenen més de 300 femelles. Pel que fa a la producció estatal, Catalunya ha passat de representar el 30% en aquests anys al 20%.