El Consell d’Administració de Mercabarna ha aprovat per unanimitat de tots els seus membres el tancament de l’Escorxador. El tancament es produirà a finals de setembre, coincidint amb la data de finalització del contracte de l’empresa (Condialmentserveis SL) que ofereix el servei de matança. Fotos: Mercabarna
Aquest tancament s’ha decidit en un moment en què, per garantir la continuïtat de les instal.lacions, l’Agència de Salut Pública de Barcelona havia exigit una remodelació íntegra de l’edifici i la maquinària, inversions que requeririen una aturada mínima d’1 any i mig, i unes inversions, sense comptar la maquinària, per valor d’11 milions de euros en els propers 5 anys.
Des de la seva instal.lació a Mercabarna (l’any 1979, procedent de l’antic escorxador de la ciutat ubicat al Parc Joan Miró de Barcelona), l’Escorxador sempre ha estat deficitari i en els últims 10 anys ha generat pèrdues acumulades per valor de més de 22 milions d’euros.
En aquest sentit, el Tribunal de Cuentas ja va emetre un informe el 2015 respecte a la improcedència de mantenir un establiment amb pèrdues continuades, especificant que el l’escorxador de Mercabarna, pel seu nivell de pèrdues, era el que presentava la major necessitat de finançament de tot l’Estat espanyol.
Amb un volum de sacrificis anual d’unes 22.000 tones entre vedella, xai, cabrit i cavall, l’Escorxador dona servei de matança principalment només a dues empreses càrnies situades dins de Mercabarna.
Des de 2015, Mercabarna ha fet nombroses gestions comercials per intentar augmentar el volum de negoci de l’escorxador, garantir la seva viabilitat i el manteniment dels llocs de treball. Aquestes gestions han estat infructuoses, igual que el concurs que va fer l’any 2017 per adjudicar la gestió de l’Escorxador, al qual no s’hi va presentar cap operador.
A Catalunya hi ha molts altres escorxadors públics i privats amb capacitat suficient per absorbir aquesta matança de Mercabarna: Sabadell, Castellbisbal, Sant Cugat, Guissona, Viñals Soler (Argentona), Friusa (Riudellots de la Selva), Roca 1927 (Banyoles), Grup J. Viñas (Vic) i fins i tot Fribin (Binèfar).
En tot cas, com s’ha pogut comprovar a d’altres mercats majoristes d’Espanya, és perfectament possible l’existència d’empreses manufactures de carn dins aquests mercats, sense que hi hagi un escorxador dins del mateix espai.
El Consell d’Administració encara no ha decidit quines activitats es duran a terme a la parcel.la que deixarà lliure l’Escorxador (27.362 m2). Les necessitats i demandes són múltiples, sobretot ara que el sector agroalimentari ha de treballar amb ferm per adaptar-se als nous hàbits dels consumidors. En aquest sentit, Mercabarna necessita incorporar empreses que portin més valor afegit al producte; de comerç online, especialistes en proximitat, en productes ecològics, cadenes de distribució, etc. Tampoc es descarta la possibilitat que s’hi pugui construir un escorxador privat.
Actualment a l’Escorxador de Mercabarna treballen una vuitantena de persones de l’empresa Condialmentserveis SL. Mercabarna es compromet a dialogar amb els seus representants per ajudar-los a abordar el seu futur laboral.
Rebuig al tancament
Les reaccions a aquesta notícia no s’han fet esperar. Així, CCOO d’Indústria de Catalunya rebutja aquesta mesura i exigeix una solució que garanteixi la continuïtat de l’activitat i dels llocs de treball.
El sindicat denuncia que, amb aquesta decisió, l’Ajuntament de Barcelona, com a accionista principal de Mercabarna, aposta per la destrucció d’ocupació i de teixit productiu, trenca la cadena de valor, en comptes de buscar solucions de continuïtat, i contraria el discurs de defensa dels serveis públics i essencials, com és el sector de l’alimentació, que s’ha estat donant durant la crisi provocada per la pandèmia de la COVID-19.
Davant d’aquest escenari, CCOO d’Indústria de Catalunya ha anunciat que demanarà una reunió amb els diferents grups municipals per revertir aquesta situació, a més de la resta d’actuacions ja anunciades.