S’impulsa un procés participatiu per decidir el futur de l’alimentació a Catalunya

maig 28, 2020 | Notícies

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya ha anunciat que posarà en marxa un procés participatiu per plantejar les actuacions prioritàries a cada territori a fi d’assolir els reptes de l’alimentació a casa nostra, alhora que es reivindica la importància del sector agroalimentari del país. Foto: DARP

Segons el DARP, els objectius d’aquest procés participatiu són compartir els reptes de país respecte del futur de l’alimentació; contribuir a definir les línies estratègiques per abordar-los i construir propostes d’actuació específiques per a cada territori.

En relació amb l’alimentació, tothom té alguna cosa a dir-hi, i, per tant, se cerca la participació de la ciutadania en general, però s’interpel.len especialment els productors o productores d’aliments (del món de l’agricultura, de la ramaderia o de la pesca); la indústria i la distribució alimentària; les associacions de consumidors, entitats en favor d’una alimentació saludable, i la restauració i l’hoteleria.

El DARP ha indicat que s’hi podrà participar en línia, mitjançant la pàgina web participa.gencat.cat, on es podrà fer arribar propostes, donar suport a les ja existents i consultar tots els materials del procés. Aquestes aportacions es podran fer a partir d’avui, 27 de maig, fins al 10 de juny. A més, qui ho vulgui podrà participar en debats en línia que es realitzaran durant la segona quinzena de juny, els següents dies:

 • Dimarts 2 de juny de 10 a 12h: debat en línia amb persones treballadores del DARP.
 • Dijous 04 de juny de 10:30 a 12h: debat en línia amb els joves.
 • Dilluns 08 de juny: debat en línia amb el Consell de Dones. (Pendent de confirmació)
 • Dilluns 15 de juny de 18:00 a 20:00h: debat en línia de l’eix 1: sobre un sistema alimentari sostenible, transformador i basat en la bioeconomia circular.
 • Dimecres 17 de juny de 18:00 a 20:00h: debat en línia de l’eix 2 sobre un sistema alimentari just, equitatiu i cohesionat.
 • Dilluns 22 de juny de 18:00 a 20:00h: Debat en línia de l’eix 3 sobre un sistema alimentari propi i arrelat al territori.
 • Dimecres 29 de juny de 18:00 a 20:00h: Debat en línia de l’eix 4 sobre un sistema alimentari saludable i de confiança.

També es pot participar presencialment. Els mesos de setembre i octubre, és previst que s’organitzin sessions de debat per tot Catalunya per treballar les estratègies més adequades a cada territori. Les sessions de participació giren al voltant de com es vol que sigui el sistema alimentari. Entre els debats, es plantegen, entre d’altres, els temes següents:

 • Per aconseguir un sistema alimentari cohesionat, i arrelat al territori, es debatrà sobre: què es pot fer per connectar el món rural i el món urbà i fomentar-ne el reconeixement mutu? 
 • Com que es vol assolir un sistema alimentari sostenible, innovador i transformador, basat en l’economia circular, es pregunta: com podem fer front a l’emergència climàtica? 
 • Com que es vol un sistema propi i de confiança, es demana: què podem fer per incrementar la sobirania alimentària de Catalunya?
 • Com que es vol un sistema saludable, de qualitat, just i equitatiu, es pregunta: què podem fer perquè la gent segueixi una alimentació saludable? 

Amb les aportacions de tothom que hi participi, es definirà l’estratègia alimentària de Catalunya, que incorporarà les visions i propostes més viables. 

Al final del procés, s’informarà sobre els resultats i els impactes que han tingut totes les aportacions, que es podran consultar a la pàgina web del procés.

Estratègia consensuada

Aquest procés participatiu s’emmarca dins el conjunt d’accions dutes a terme pel Consell Català de l’Alimentació, creat el juliol de 2017 amb l’objectiu d’elaborar una estratègia alimentària per fer front als reptes de futur que tenim com a país. Amb aquesta idea, el Consell, conjuntament amb tots els agents de la cadena agroalimentària, treballa per definir la nova estratègia alimentària de Catalunya.

Des del passat mes d’octubre, les quatre comissions que componen el Consell s’han estat reunint amb altres experts del sector i han identificat els reptes del nostre sistema alimentari.

La participació de totes les baules de la cadena agroalimentària és clau per arribar a conclusions de consens que impliquin tothom. El sector primari, els distribuïdors, la transformació alimentària, la recerca, el tercer sector, la innovació i la gastronomia formen part d’aquest Parlament de l’Alimentació.