Coordinació per habilitar espais en la campanya de la fruita per al confinament per la COVID-19

maig 28, 2020 | Notícies

Les conselleres de Salut, Alba Vergés, i d’Agricultura, Teresa Jordà, s’han reunit per videoconferència amb el món local de Lleida per coordinar l’inici de la campanya de la fruita i activar un pla d’acció específic per a la població nouvinguda en el context de l’emergència de la COVID-19.

Govern i ajuntaments han ratificat els circuits de confinament i els espais habilitats. A la trobada també hi ha assistit el secretari general de Treball, Josep Ginesta, i el delgat del Govern a Lleida, Ramon Farré.

El Departament de Salut ha coordinat amb els ajuntaments l’adequació dels espais per al confinament de contactes que no poden fer l’aïllament al domicili particular o a l’alberg on s’allotgen. La conselleria ha habilitat un hotel amb 49 habitacions a Lleida i té a punt una casa de colònies amb 130 llits. Així mateix La Paeria ha habilitat un espai al pavelló Agnès Gregori amb 81 places per a persones nouvingudes sense llar. A partir de l’1 de juny l’operatiu es traslladarà al pavelló 3 de la Fira de Lleida, amb capacitat per a 122 persones, que es podria augmentar si calgués.

La pandèmia incrementa la complexitat de l’organització de la temporada de recollida de fruita. El nombre de persones que es desplacen als territoris de la Regió Sanitària Lleida augmenta aquests dies en tractar-se de l’àrea més important de producció de fruita de Catalunya. Aquestes persones s’afegeixen a la població que hi resideix permanentment.

Ampliació del suport econòmic als ens locals

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies es farà càrrec del servei d’assistència social i alimentària als espais destinats a l’aïllament dels treballadors temporers de la collita de la fruita que es contagiïn de la COVID-19, a través d’una ampliació del finançament al contracte programa amb el Consell Comarcal del Segrià i d’altres ens locals que així ho necessitin.

Salut ha reforçat el seu suport a ajuntaments i consells comarcals amb 10,5 milions d’euros més a través del contracte programa per finançar accions sobre sensellarisme (1 milió d’euros), voluntariat (1,5 milió d’euros) i el reforç del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD social, 8 milions d’euros), sempre sobre accions vinculades a la crisi sanitària.

Així mateix, a través del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), també destinarà 625.000 euros a la contractació de 52 persones tècniques durant quatre mesos per fer tasques de mediació i suport a l’acolliment de treballadors temporers a la campanya agrària. Aquesta convocatòria està adreçada a nou ajuntaments (Alcarràs, Torres de Segre, Bell.lloc d’Urgell, Soses, Bellpuig, Artesa de Segre, Lleida, Aitona i Seròs), els consells comarcals de Les Garrigues, la Noguera, el Pla d’Urgell, el Segrià i l’Urgell, així com les organitzacions sindicals i empresarials agràries.

Més de 9.100 sol.licituds al SOC

A més, el SOC ha obert una borsa de treball específica per a la campanya agrària que, fins al moment, ha rebut més de 9.100 sol.licituds, una xifra que triplica la quantitat de l’any passat. Aquesta borsa de treball es mantindrà activa mentre sigui necessària la contractació de personal, tenint en compte que el major nombre de contractacions per treballar a la campanya agrària es produeix entre els mesos de maig i setembre.

La campanya de la fruita s’inicia amb l’aclarida i acaba amb l’entrada en càmera frigorífica de les darreres varietats de fruita. En l’actual crisi sanitària és clau assegurar la mà d’obra necessària per a dur a terme totes les tasques i alhora garantir la seguretat sanitària dels treballadors eventuals nouvinguts i dels treballadors habituals de les explotacions agrícoles, les empreses agràries i de serveis que formen tota la xarxa de la cadena agroalimentària.

La campanya agrària d’estiu té com a principal epicentre la zona del Pla de Lleida. La superfície de fruita a Lleida comprèn 35.446 ha concentrades en 4.047 explotacions, que suposen, aproximadament cada any, 776.000 tones. La fruita recol.lectada a Lleida arriba a uns 200 centres de manipulació de fruita, 52 dels quals són OPFH. A Lleida la campanya de recol•lecció de la fruita té un gran impacte econòmic i social en el territori i és molt transversal.