Ajut de 4 milions per a promoure la producció de most concentrat rectificat en el Cava

juny 4, 2020 | Notícies

La consellera d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, ha donat a conèixer una nova línia d’ajuts destinats a promoure la producció de most concentrat rectificat (MCR) per valor de 4 milions d’euros. Amb aquesta subvenció el que es pretén és aconseguir la desviació d’una part de la producció del raïm apte per la D.O. Cava cap a la producció d’aquest most. Foto: DARP

El most concentrat rectificat s’obté del most del raïm i és un líquid transparent, viscós i amb una altíssima concentració de sucres naturals provinents del raïm (fructosa i glucosa), que serveix per a l’elaboració dels vins escumosos de qualitat. És una mesura estratègica i de futur que valoritza la regió vinícola.

Segons ha explicat la consellera, la mesura s’emmarca dins el conjunt d’accions que està duent a terme el Departament per afrontar la verema “en les millors condicions”. “Ho hem de fet tot i ho hem de fer tot alhora”, ha remarcat la consellera. “Hem de ser valents; el sector del Cava ja ho és, porta molts anys batallant i s’ha arribat molt lluny en la DO Cava, i ho hem de provar tot”, ha afegit.

“La nostra feina és que arribem a aquesta verema en les millors condicions possibles, encara que siguin difícils, per aconseguir reduir l’excedent de raïm i vi base cava i millorar l’equilibri entre l’oferta i la demanda”, ha dit Jordà, que també ha posat en valor “l’esforç de tot el sector, el treball amb consens i el compromís de totes les parts implicades en pro del cava català”.

L’anunci d’aquesta mesura ha tingut lloc en el decurs de la Tercera Cimera del Cava, que ha reunit per videoconferència a representats del sector del Cava, convocats pel Departament d’Agricultura i l’Incavi, amb l’objectiu de concretar conjuntament possibles actuacions a portar a terme per a reduir els efectes provocats per la crisi de preus que viu el sector, així com els efectes del coronavirus.

Actualment, alguns elaboradors de Cava utilitzen aquest most concentrat fabricat amb raïm de fora de la zona Cava. Amb l’incentiu del Departament d’Agricultura es pretén estendre aquesta pràctica a molts més elaboradors i amb raïm apte per a Cava. Aquesta línia d’ajuts, que encaixa amb el concepte d’economia circular i la bioeconomia que promou el DARP, hauria de permetre dotar-nos d’aquesta indústria auxiliar.

Avui dia es fa servir sucre per la realització de la segona fermentació i el licor d’expedició. Es calcula una mitjana de 40g/L de sucre en aquests dos procediments. Aquest sucre (sacarosa) prové de productes no vitícoles (raïm) i de territoris fora de les àrees de producció de les DO. La utilització generalitzada de MCR produït amb raïm de la mateixa zona de producció dels vins escumosos permetria tancar el cercle dins la filosofia de producció de proximitat, donar una sortida addicional al raïm produït a la zona i reduir l’ús d’inputs externs del sector viticultor.

A més, la introducció d’aquets most concentrat, “aportaria una diferenciació essencial en comparació a productes francesos i italians, que tenen molt més complicat eliminar totalment l’ús del sucre (chaptalització)”, ha remarcat Teresa Jordà. Ara bé, ha recordat la consellera, “ens caldrà desenvolupar la logística i el suport normatiu per fer-ho possible”.

En aquesta cimera, el sector també s’ha compromès a reduir el rendiment per hectàrea de raïm, a aprofitar totes les mesures que s’estan posant a l’abast dels viticultors i elaboradors per part de les administracions i continuar incrementant la producció ecològica en aquest sector.