Alerten de les greus afectacions de la vinya per míldiu a moltes zones del territori

juny 8, 2020 | Notícies

Unió de Pagesos (UP) ha advertit que les pluges, la humitat i les temperatures altes a diverses zones de Catalunya les últimes setmanes estan provocant a moltes parcel·les de vinya pèrdues que arriben al 100% a causa de la proliferació del míldiu, que ara afecta sobretot a les varietats macabeu i ulldellebre. Tot i que la malaltia encara està evolucionant, el sindicat preveu que els efectes seran greus.

Les comarques més afectades fins ara són l’Alt i el Baix Penedès, el Priorat (D.O. Montsant i D.O.Q. Priorat) i les de Girona. A l’Alt Penedès, els municipis de Sant Sadurní d’Anoia, Torrelavit, Lavern (Subirats), el Pla del Penedès i la Granada. Els pagesos han dut a terme tant els tractaments preventius com els que inclouen presència del fong, però la incidència és tan elevada a molts indrets que no és possible controlar-la.

Segons UP, “la situació és especialment greu per als productors ecològics, amb més limitació de tractaments”. Cal tenir en compte que els darrers anys la superfície de vinya ecològica ha augmentat significativament a Catalunya, fins a 18.632 hectàrees el 2019, un 34% de la superfície total de vinya. Aquesta producció de qualitat és probable que es vegi molt reduïda aquesta propera verema.

Altres comarques com l’Alt Camp, la Conca de Barberà, la Terra Alta i la zona de la Vall del Corb han detectat taques de míldiu en fulla i algunes parcel·les concretes també estan afectades, però esperen poder contenir millor la malaltia, tot i que l’evolució dependrà de les condicions climatològiques de les properes setmanes. Actualment, els danys per míldiu són assegurables al sud de la Península, però no a les comunitats del nord, on Agroseguro i ENESA consideren que els viticultors poden controlar la malaltia mitjançant tractaments. Però el canvi climàtic està provocant episodis de cops de calor, sequeres continuades o, ara, períodes perllongats de pluges i humitat que obliguen a adaptar les línies vigents de les assegurances agràries.

En aquest cas, Unió de Pagesos ja ha reclamat a aquestes entitats i al Departament d’Agricultura que estudiïn la inclusió del dany per míldiu dins de les cobertures de la línia de raïm de vinificació. El sindicat planteja a l’Administració que els danys no assegurables puguin rebre ajudes.

Unió de Pagesos també demana a l’INCAVI i a Agricultura que elaborin un informe sobre l’afectació final del míldiu a Catalunya en aquesta campanya sobre les circumstàncies especials i les pèrdues de raïm, tot i que els viticultors han realitzat les pràctiques de control necessàries. Aquest informe hauria de reconèixer les circumstàncies extraordinàries i demostrar la necessitat d’incorporar el míldiu a l’assegurança.

Per al sindicat agrari, cal, a més, que la recerca, la innovació i la transferència tecnològica disposin dels mitjans necessaris per trobar solucions factibles a curt, mitjà i llarg termini per als reptes que ja suposa el canvi climàtic a l’agricultura, i especialment a la viticultura.