La Càtedra AgroBank premia una tesi sobre el control de qualitat hortofructícola

juny 9, 2020 | Notícies

La Càtedra AgroBank Qualitat i Innovació de la Universitat de Lleida (UdL) ha premiat una tesi sobre el control de qualitat de productes hortofructícoles. La investigadora cordovesa, Irina Torres, doctora per la Universitat de Còrdova (UCO), s’ha convertit en la guanyadora de la quarta edició d’aquest guardó, dotat amb 5.000 euros, que té com a finalitat premiar la investigació d’excel.lència en el sector agroalimentari. Foto: CaixaBank

L’accèssit de 1.000 euros, que es lliura per primer cop, s’ha concedit a una tesi sobre l’automatització del reg en cirerers, desenvolupada per Víctor Blanco, de la Universitat Politècnica de Cartagena (UPCT).

El jurat ha triat la tesi, titulada ‘Sensors espectrals d’infraroig proper per a la caracterització, autenticació i assegurament de la qualitat i seguretat de productes hortofructícoles’, d’un total de 37 candidatures, un 16% més que l’any anterior, segons destaca el director de la Càtedra AgroBank, Antonio Ramos. Andalusia ha estat la comunitat autònoma amb més tesis presentades (8), seguida de Catalunya (7) i Madrid (5). Pel que fa als centres, les Universitats de Saragossa i Còrdova lideren el llistat, amb 4 cadascuna. La recerca, que planteja l’aplicació de sensors espectrals d’infrarojos per controlar la traçabilitat, seguretat i qualitat dels productes hortofructícoles, ha estat dirigida per les professores de la UCO, Mª Teresa Sánchez i Dolores Pérez.

La tesi planteja l’ús de sensors d’espectroscòpia de reflectància en l’infraroig proper (NIRS, de l’anglès Near Infrared Spectroscopy) al sector hortofructícola per a un “control fiable de qualitat, traçabilitat, i d’aspectes relatius a la seguretat alimentària al llarg de tota la cadena de producció”. A més, sense “el caràcter destructiu de les anàlisis actuals”, ha explicat Antonio Ramos, director de la Càtedra AgroBank-UdL.

L’estudi proposa introduir els sensors NIRS “en les diferents etapes de la cadena de producció, garantint així el control dels processos i la integritat del producte des del camp fins al consumidor”. “El sistema permetria controlar, per exemple, el nivell de nitrats, regulat per normativa europea”, ha afegit Ramos.

La tesi guanyadora de l’accèssit, ‘Bases agronòmiques i fisiològiques per a l’automatització del reg deficitari controlat en cirerer’, analitza diferents estratègies per a “àrees de clima mediterrani, altament vulnerables al canvi climàtic, on l’aigua és un factor limitant”. El treball de Víctor Blanco, dirigit pels professors de la UPCT Rafael Domingo i Alejandro Pérez, “proposa un model per a l’estimació de l’estat hídric dels arbres a partir de xarxes sense fils de sensors de sòl i clima fàcilment automatitzables”.

Els organitzadors dels premis de la Càtedra AgroBank de la UdL han anunciat que la concessió d’un accèssit es consolida per a les properes edicions.

La Càtedra AgroBank Qualitat i Innovació en el sector agroalimentari de la UdL, creada el 2016, té entre els seus objectius fonamentals el reconeixement de la recerca d’excel·lència que s’està desenvolupant en l’àmbit agroalimentari, promoure la transferència de coneixement científic i tècnic entre investigadors, professionals del sector i clients de l’entitat financera, i impulsar la qualitat i innovació en l’àmbit agroalimentari. AgroBank, la línia de negoci de CaixaBank especialitzada en els sectors agrari i agroalimentari, finança aquesta Càtedra de la Universitat de Lleida, que obrirà a la tardor el termini per presentar candidatures a la cinquena edició d’aquest guardó per a tesis doctorals.