Pla de xoc per al sector vitivinícola català amb 5,3 milions en ajuts

juny 11, 2020 | Notícies

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha anunciat un pla de xoc que mobilitzarà 5,3 milions d’euros en ajuts per als viticultors, els cellers i les DO víniques. Un pla de xoc que, segons ha precisat el vicepresident, “cobreix tota la cadena de valor d’un sector que ens representa a l’exterior, que fa marca país i que té un impacte en el desenvolupament i l’equilibri territorials extraordinari”. Foto: Gencat

El vicepresident i la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, han fet l’anunci a Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès) on s’han reunit amb la recent constituïda Associació d’Elaboradors del Cava.

“Les mesures pretenen compensar les pèrdues d’ingressos a viticultors, cellers i DO víniques arran de la crisi provocada per la Covid-19”, ha dit Jordà. Per afegir que “d’aquests 5,3 milions d’euros, vull destacar la línia d’ajuts per a la promoció del most rectificat com a mesura estrella, de la qual ens sentim molt orgullosos”. La consellera també s’ha referit a la importància de destinar una part d’aquests ajuts a la promoció del vi català i ha explicat que s’ha complementat la línia del PDR pel que fa les DO víniques, amb 330.000 euros, i a més “destinarem 770.000 euros als Consells Reguladors de les DO, per pal·liar tota aquella manca d’ingressos que hi hagut alhora de cobrar les quotes i els precintes dels cellers i dels viticultors”.

La principal línia d’ajuts, per valor de 4 milions d’euros de fons propis del Departament d’Agricultura, està destinada a promoure la producció de most concentrat rectificat (MCR), amb l’objectiu de reduir l’excedent de raïm i ajudar així als viticultirs. Aquesta subvenció promou la desviació d’una part de la producció del raïm apte per a la DO Cava cap a la producció d’aquest most.

El pla de xoc del Govern complementarà les Mesures Extraordinàries acordades pel Consell de Ministres del 9 de juny per al conjunt del sector vitivinícola espanyol amb finançament de la UE. Aquestes mesures inclouen ajuts als cellers per a la destil·lació de vi i a l’emmagatzematge privat i ajuts als viticultors per a la verema en verd.

Cal recordar que el sector vitivinícola català està format per 8.500 viticultors, 55.000 hectàrees i 800 cellers, amb 6.000 treballadors, que són la base econòmica de diverses comarques, especialment les més seques, en les quals és difícil establir altres conreus amb viabilitat. El passat mes de març, el Parlament va aprovar la Llei 2/2020, de la vitivinicultura, que vol consolidar i potenciar aquest sector, especialment a través de les Denominacions d’Origen, i també l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) com a organisme autònom al servei del sector.