Reclamen que les assegurances cobreixin els danys per míldiu

juny 28, 2020 | Notícies

Unió de Pagesos (UP) i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) han reiterat la gravetat de la situació de la viticultura catalana aquesta campanya com a causa del míldiu, especialment a l’Alt i Baix Penedès, a les comarques de Girona, Priorat i a les Terres de l’Ebre. Fotos: JARC

Els viticultors tenen moltes dificultats per posar fre a aquest fong tot i els avisos de sanitat vegetal i el fet que tant els tècnics com la pagesia han treballat des del primer moment per controlar-lo. A més, els seus danys no son assegurables al Nord de la Península, el que suposa un greuge comparatiu amb altres Comunitats on si s’assegura com Andalusia, Castella-La Manxa, Extremadura, Illes Balears, Madrid, Múrcia i Comunitat Valenciana.

Davant aquesta situació, les dues organitzacions agràries haviet demanat al Govern català l’elaboració d’un informe al respecte i que traslladi a Agroseguro i ENESA la urgència de modificar la línia d’assegurança del raïm de vinificació perquè el míldiu sigui un dany assegurable a Catalunya. El Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya ha anunciat en la recent celebrada Taula Sectorial de la Vinya i el vi que havia traslladat aquesta demanda a les asseguradores, ja que entén que es podria classificar aquest fong dins del concepte de risc climatològic.

L’informe elaborat pel DARP (del període del 30 d’abril al 6 de maig d’aquest any) revela, segons va exposar la conselleria en la reunió de la Taula Sectorial de la Vinya, que s’ha produït una gran afectació del fong enguany, especialment a la zona del Penedès, i amb més intensitat a la producció ecològica, que representa prop del 34% de la producció vitivinícola a Catalunya.

L’excés d’humitat provocat per les pluges, combinat amb altes temperatures, ha estat el ‘caldo de cultiu’ perfecte perquè proliferés el míldiu a les vinyes de l’Alt i Baix Penedès, Priorat i comarques de Girona. A la Conca de Barberà, Terra Alta i a la zona del Vall del Corb, també s’han detectat les primeres aparicions de míldiu a les fulles d’alguns cultius.

La peculiar climatologia d’aquesta primavera ha estat la causa de què malgrat que els viticultors han efectuat les pràctiques de control i tractaments preventius, hagi crescut ràpidament la seva afectació. Els danys han assolat, en alguns casos, fins a un 100% de les parcel•les, segons ha indicat JARC.

Tot i aquesta demanda, els danys d’aquesta campanya ja no són assegurables i molts viticultors de casa nostra patiran pèrdues importants, en un any, al mateix temps, complicat pels excedents de vi per les conseqüències de la crisi sanitària, econòmica i social de la Covid-19, del Brexit i dels aranzels dels Estats Units.