El sector apícola preveu que la producció de mel caurà un 50% aquest any

set. 12, 2020 | Notícies

Unió de Pagesos (UP), la Cooperativa Apícola Tarragonina, Apicultors Lleidatans, l’Associació d’Apicultors de Barcelona, Apicultors Gironins i l’Associació Catalana d’Apicultors calculen que la producció de mel a Catalunya caurà un 50% aquesta campanya, com a conseqüència de les condicions climatològiques extremes.

La combinació de diferents condicions, amb les floracions avançades i les pluges posteriors, ha fet que la producció de les mels primerenques, com la de romaní, s’hagi reduït en un 70% respecte a la d’un any normal

Altres floracions també han resultat afectades. Cal tenir en compte que les pluges de la primavera netegen el nèctar de les plantes, que triguen entre tres i cinc dies en recuperar-lo (com el bruc blanc de primavera). A més, els canvis bruscos de temperatura dificulten la floració, com en el cas de l’esbarzer, i la humitat afavoreix l’expansió de fongs. Tots aquests factors plegats han contribuït a que la producció de mel d’enguany hagi caigut a la meitat.

En aquesta davallada, el sector apícola català ha de sumar les pèrdues degudes a la presència de l’abellerol a bona part del país i a l’expansió de la Vespa velutina, que ja és present a bona part de les comarques de Girona i Barcelona, i a l’augment de les importacions de mel de països tercers, principalment de la Xina.

UP i les organitzacions catalanes d’apicultors, a l’espera de valorar el resultat final de la campanya, demanen a l’Administració més implicació per trobar solucions als danys de l’abellerol i la Vespa velutina a l’apicultura, i més rigor en els controls de mels d’origen extracomunitari.