Les eleccions agràries catalanes de 2021 seran les primeres amb vot electrònic

set. 13, 2020 | Notícies

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) i les organitzacions agràries amb representativitat, Unió de Pagesos (UP) i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), han acordat que les pròximes eleccions agràries, el2021, siguin les primeres en què es podrà votar electrònicament. Foto interior: DARP

Per fer-ho, caldrà impulsar la modificació legislativa que introduirà la modalitat de vot electrònic en les eleccions per determinar la representativitat de les organitzacions professionals agràries, eleccions que ara mateix estan regulades a la Llei 17/2014, de 23 de desembre.

En relació amb aquest avenç, la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ha posat de manifest la importància de la tecnologia “cada dia més present en la feina de pagesos, pageses, ramaders i ramaderes” i el fet que el sector primari serà un dels primers que fa un procés electoral oficial mitjançant vot electrònic. ”La pagesia serà un dels primers col.lectius que votarà electrònicament en la Catalunya del segle XXI”, ha afirmat Jordà.

La votació electrònica substituirà la votació física i en paper tradicional vigent en l’actualitat i presentarà els avantatges propis de la utilització de les tecnologies de la informació i la comunicació en l’àmbit electoral.

La implementació del vot electrònic amb cens universal permetrà garantir l’efectivitat del dret de vot, facilitar la participació, millorar el procés de gestió i la comptabilització dels vots, i assolir una efectiva reducció dels costos econòmics associats al procediment electoral (i també beneficiar el medi ambient atenent l’evident reducció del consum de paper). Els electors podran votar remotament des de qualsevol lloc o en els punts presencials que s’estableixin per a l’assistència en el vot electrònic.

En el vessant tecnològic d’aquest projecte de votació electrònica, el DARP compta amb la col·laboració de la Direcció d’Innovació i Dades del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació i del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública.

Les anteriors eleccions agràries van tenir lloc el 28 de febrer de 2016, hi va participar el 53,9% del cens de 26.001 electors i electores i va caldre constituir 565 meses electorals en 555 municipis. L’organització guanyadora dels comicis va ser la Unió de Pagesos. per davant de JARC.