Pep Riera i la Cooperativa Lletera Cadí, Premis Nacionals Felip Domènech

oct. 16, 2020 | Notícies

Els Premis Nacionals Felip Domènech 2020 han premiat Pep Riera, activista sindical, qui va ser coordinador nacional d’Unió de Pagesos del 1978 al 2000, perquè amb la seva trajectòria ha demostrat que la lluita col.lectiva i solidària és l’eina més important que té la pagesia. El jurat premia en la categoria d’Entitat la Cooperativa Lletera Cadí, pel seu compromís amb la pagesia. Foto: territoris.cat

Unió de Pagesos ha anunciat el 16 d’octubre aquests premis honorífics, perquè és Sant Galderic, festa de la pagesia catalana i Dia Mundial de l’Alimentació. No obstant això, ha quedat ajornat l’acte de lliurament dels premis a causa de les noves mesures contra la Covid-19 i fins a trobar una nova data que faci possible dur-lo a terme amb la rellevància que mereix.

El jurat ha concedit el Premi Nacional Felip Domènech 2020 aPep Riera,qui procedent de la lluita antifranquista, va ser la veu del sindicat durant 22 anys en la defensa de la pagesia i la imatge de referència del camp català, deles lluites sectorials i territorials, i també va tenir una gran capacitat i convicció per transmetre el compromís d’aquesta pagesia amb el país. Actualment és el coordinador comarcal d’Unió de Pagesos al Maresme.

Riera ha continuat essent un referent per la pagesia, lluitador i compromès amb els neguits i problemes que ha d’afrontar el sector agrari en la seva diversitat. De paraula oberta i entenedora, ha sabut explicar a la societat les dificultats que envolten una activitat productiva essencial com és l’agrària, però amb una població activa molt reduïda —com sempre diu “no pot plegar cap més pagès”. I ha sabut explicar que aquesta pagesia és qui treballa i construeix tots els territoris rurals i agraris del país.

El jurat premia laCooperativa Lletera Cadí, en la categoria d’entitat, per ser clau en l’economia del Pirineu, en la creació de riquesa i ocupació al territori. La cooperativa recull llet a casa de la pagesia diàriament, compta amb 105 socis ramaders i té una plantilla de 120 treballadors. La seva activitat ha creat un teixit industrial al seu voltant, genera activitat indirecta entre transportistes, empreses de manteniment, proveïdors de primeres matèries i constructors.

Una de les característiques de Cadí ha estat l’aposta per la marca pròpia, cosa que ha permès reconèixer el territori en la producció: la marca s’identifica amb la muntanya, amb la serralada del Cadí, amb la Seu d’Urgell, amb les valls del Pirineu. Cal ressaltar que Cadí també s’ha implicat amb el grup que forma l’empresa Llet Nostra amb la fi d’evitar intermediaris que s’enduien la major part dels beneficis obtinguts demolts ramaders. En els últims anys, la cooperativa lluita en un mercat de la llet molt volàtil, on s’ha concentrat la distribució i hi ha una fortíssima competència en derivats lactis dels països de la UE.

Els Premis Nacionals Felip Domènech van arrencar el 2016 amb l’objectiu de fer un reconeixement públic cada dos anys a persones i entitats que han destacat en la defensa de la pagesia, de la cultura, del cooperativisme, del país i de les seves llibertats. El jurat està integrat per representants del món acadèmic, del sindicalisme agrari, del cooperativisme, la cultura i l’activisme en la defensa del territori. En les edicions anteriors han estat reconegudes les trajectòries de Martí Boada i L’Olivera Cooperativa (2018) i Agustí Villarroya i el Parc Agrari del Baix Llobregat (2016).