Obre a Mercabarna el primer mercat majorista d’aliments ecològics d’Espanya

nov. 23, 2020 | Notícies

Mercabarna ha posat en marxa el dilluns 23 de novembre de 2020 el Biomarket, el primer mercat majorista d’aliments ecològics d’Espanya i també el primer d’Europa pel que fa a concentració d’empreses hortofructícoles. Foto: Mercabarna

Aquest mercat, que ha suposat una inversió de 5 milions d’euros, ha nascut per donar resposta a la creixent demanda de consum a Catalunya d’aquests productes.

El Biomarket neix amb 5 objectius clau:

  • Apropar aquests productes a les persones de Catalunya que desitgen consumir aliments ecològics a través dels seus centres de compra habituals, el comerç detallista i la restauració (HORECA).
  • Donar resposta a la creixent aposta actual del sector majorista i de l’agricultura de proximitat per aquest tipus d’aliments, construint un mercat que en concentrar l’oferta d’aquests productes els donarà una major visibilitat.
  • Agrupar les empreses majoristes que comercialitzen aquests aliments en un mateix recinte per promoure la competència entre elles i, per tant, la varietat d’oferta i la millor relació qualitat-preu per als ciutadans.
  • Facilitar als petits i mitjans productors locals ecològics la comercialització dels seus productes en bones condicions, per a la seva viabilitat econòmica.
  • Oferir unes instal·lacions específiques per a aliments biològics i agrupar l’oferta d’aquests productes en un recinte que facilitarà els controls higiènic sanitaris, els d’etiquetatge de certificació de producte ecològic i els de traçabilitat.

Les empreses del Biomarket

Segons ha explicat Mercabarna en un comunicat, el nou mercat ta superfície total de 8.900 m2, que inclou l’àrea de càrrega i descàrrega; 5.180 m2 de superfície edificada i 2.568 m2 de superfície comercial.

El Biomarket dona cabuda a 21 punts de venda: 16 per a empreses majoristes (Aresca Fruit -3 parades-, Badosa Fruits, Bio Extraterrestre, Frutas y Verduras Antonio -3 parades-, Hermanos Fernández López -3 parades-, Prats Fruits, Torres Hnos y Sucs i Ronda Fruits Bio), 2 per a cooperatives agrícoles (Hortec) i 3 per a empreses majoristes de multi-producte (Green Growing Organic i Sinerggia Macanuda).

Així mateix, la nova instal·lació disposa d’un espai de 131m2 destinat a la venda directa dels petits agricultors de proximitat (9 en aquests moments). Aquests poden ocupar cada dia l’espai que necessitin, en funció de la collita que tinguin en cada època i moment de l’any.

Està previst que a finals del primer trimestre del 2021, el Biomarket inclogui també un altre espai (de quasi 190m2) destinat a la venda de producte de proximitat (principalment fruites i hortalisses, però també multi-producte), que estarà obert a tots els agricultors de Catalunya.

La comercialització

Mercabarna té una previsió de captació inicial de negoci del nou mercat majorista ecològic del 20% (23.662 tones/any) del total de fruita i hortalissa ecològica comercialitzada a Catalunya

La penetració en el mercat arribarà previsiblement al 50% (78.100 tones/any) a partir de 2031.

Horaris i productes

El Biomarket té el mateix horari de venda que el Mercat Central de Fruites i Hortalisses de Mercabarna, de dilluns a divendres, de 9 a 17h.Al nou mercat es ven sobretot fruites i hortalisses, però també hi ha empreses que comercialitzen multi producte ecològic: llegums, cereals, fruits secs, pasta, arròs, ous, làctics i derivats, conserves, oli, vinagre, begudes (sucs, vins, caves, orxata…), etc.

Per la seva part, el CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica), la funció del qual és auditar i certificar les empreses que comercialitzen productes agroalimentaris ecològics a Catalunya disposarà d’un espai, oferint així la seva garantia de qualitat.

Sostenibilitats i eficiència energètica

L’edifici s’ha dissenyat per reduir al màxim el consum energètic, utilitzant fonts d’energies renovables i elements passius de climatització: Plaques fotovoltaiques; materials eco eficients, no perjudicials per a la capa d’ozó; ventilació i llum natural per minimitzar el consum energètic; estructura de suport de la coberta de fusta procedent de boscos gestionats de manera sostenible; il·luminació artificial de baix consum i sistemes de refrigeració de càmeres eficients.

El Biomarket és un dels principals projectes de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible Barcelona 2021 perquè aposta per una alimentació més saludable i respectuosa amb el medi ambient i, alhora, és un revulsiu per a l’agricultura i el comerç de proximitat.