Més casos de PPA, i el que això comporta

nov. 19, 2020 | Opinió |

El dimarts 17 es llegia: “Alemanya: més casos de PPA, més porcs esperant sacrifici i més pèrdues”.I és que la situació del porcí a Alemanya és força desoladora. Es troba en greus problemes, a causa de dos virus: el de la Pesta Porcina Africana (PPA), que li impedeix exportar i el del Coronavirus, que li alenteix els sacrificis.

Després del primer cas detectat al Lund de Saxònia, concretament al districte de Görlitz, va passar gairebé una quinzena sense noves deteccions, però l’últim cap de setmana s’han confirmat 2 casos més, en ossos que es van trobar a 8 km de el primer cas i prop amb la frontera amb Polònia. Actualment, 11 equips de recerca amb més de 150 persones estan treballant a la zona en perill del districte de Görlitz, per la qual cosa és previsible que es trobin nous casos en els propers dies.

En el moment que escrivim aquest article, el nombre total de casos de PPA detectats, declarats, en senglars a Alemanya s’eleva ja a 152, dels quals 149 es troben al Lund de Brademburgo i 3 al de Sajonia.

Qui ho havia de dir, el govern paga per que es caci. És així que per tal que els caçadors no deixin de caçar, tot i les grans dificultats que hi ha ara per comercialitzar la carn, el govern de Brandenburg ha fixat la concessió d’una prima, que s’eleva a 30 euros per als senglars que pesin fins a 30 quilograms i de 50 euros per als senglars que pesin fins a 30 quilograms.

La situació s’agreuja considerablement amb les restriccions per Coronavirus als escorxadors alemanys, restriccions que estan provocant un embús de porcs. Actualment s’estima que uns 600.000 porcs estan esperant per ser sacrificats. D’aquí a final d’any, aquesta xifra es podria incrementar en 300.000 porcs, ja que a l’alentiment actual al sacrifici caldria sumar l’aturada de vacances nadalenques.

Els porcicultors esperen que la situació millori després de Cap d’Any, d’aquí a un mes i mig, sempre que no s’augmentin les restriccions, gràcies a la menor producció estacional.

En aquesta situació, els productors de garrins i els engreixadors estan perdent actualment al voltant de 50 € per animal (només considerant cobrir els costos), com a conseqüència de la caiguda massiva dels preus com a resultat dels efectes de la pandèmia del Coronovirus i el brot de PPA en senglars, segons valoren els propis porcicultors. Per aquest motiu, demanen una ajuda d’emergència com han rebut altres sectors afectats per les conseqüències de la pandèmia, com l’aviació o l’hostaleria.

Recordar que els preus del porc a Alemanya estaven al voltant dels 2 € / kg a principis de març mentre que en l’actualitat està al voltant dels 1,3 € / kg. Alemanya és el primer país exportador de porcs d’Europa. Es pot pensar que la situació alemanya pot beneficiar la següent força exportadora europea, aquí els porcicultors i el sector de la carn gironina tenen molt a fer, evitar i dir.

Jesús Domingo, soci d’Agroprés