Europa demana sostenibilitat

des. 7, 2020 | Notícies

La demarcació de Girona del Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals, la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA) i l’Escola Politècnica Superior de la UdG han organitzat una jornada en la queal ha col·laborat Agroprés, en la que es pretén donar a conèixer com aconseguir l’estratègia ‘De la granja a la taula’, presentada al maig de 2020 per la Comissió Europea i com a part del ‘Green Deal’ (Pacte Verd Europeu), amb el que la UE es va comprometre amb motiu del Canvi Climàtic. Foto: I. F.

Aquesta transició salvaguardarà la seguretat alimentària, ha de garantir l’accés a dietes saludables, reduirà la petjada ambiental i climàtica dels sistemes alimentaris de la Unió Europea, al temps que garantirà els mitjans de vida de tots els operadors de la cadena de subministrament de aliments.

Per aconseguir-ho, segons la Comissió Europea (CE), l’Estratègia va traduir aquest objectiu en metes concretes per 2030:

  • Arribar a el 25% de les terres agrícoles sota cultiu orgànic o ecològic.
  • Reduir en un 50% l’ús i risc de fitosanitaris.
  • Una reducció de al menys un 20% de l’ús de fertilitzants.
  • Reduir a la meitat les actuals vendes d’antimicrobians o antibacterians utilitzats en els animals de granja i en l’aqüicultura.

La PAC (Política Agrària Comunitària) serà una eina clau en aquesta transició i en la consecució d’aquests objectius. A la futura política agrària comuna, cada Estat membre haurà de dissenyar un pla estratègic de la PAC. Promoure encara més les pràctiques agrícoles sostenibles, que inclouen els ecoesquemes.

Aconseguir aquests objectius no sortirà gratis. La UE no ha fet cap informe sobre els costos, el USDA sí. El informe presentat por el USDA anticipa els impactes y las conseqüències del “Pacto Verde” que l’adopció d’aquestes metes tindrien sobre la agricultura europea en diversos escenaris en el horitzó 2030.

En aquest cas, se produiria una caiguda del 12% de la producció agrària, un augment del 2% de les importacions, un descens del 20% en les exportacions y un retall del 16% en els ingressos bruts agraris. A mes el preu dels aliments experimentaríem un notable augment per als consumidores, amb una major inseguretat alimentaria, y el PIB de la UE cauria en gairebé 60.000 milions d’euros.

Qui ha d’aconseguir l’èxit d’aquestes mesures, seran els futurs productors i tècnics. Es per això que la jornada va dirigida especialment als alumnes de Grau d’Enginyeria que han de ser qui produeixi i principalment qui assessori. Serà, sen dubte, una de les seves principals tasques aconseguir que l’Estratègia ‘Del camp a la taula’ sigui un fet.

Jesús Domingo