Es donen a conèixer les candidatures guanyadores i finalistes del premi PITA 2020

des. 20, 2020 | Notícies

Una cervesa amb tots els atributs de l’oliva, i la implantació d’un sistema de traçabilitatBlockchainper a garantir l’origen ecològic dels ous i el maneig en la producció de conills sense l’ús d’antibiòtics, guanyen la XIX edició del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) corresponent al 2020, tal com ha publicat el Departament d’Agrcultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Enguany, s’han presentat un total de 20 iniciatives que han estat valorades per un jurat presidit pel director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol, i constituït per representants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), de la Universitat de Lleida (UdL), de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), i pel propi DARP.

Així, els premiats de la XIX edició dels PITA són:

  • Modalitat agroindústria

Guanyador:Erm del Pallars Productions S.L.U. – Oliba Green Beer
Per l’elaboració dela primera cervesa verda d’oliva del món feta amb set varietats autòctones d’olives del Pallars Jussà

Erm de Pallars elabora una cervesa que incorpora atributs de l’oliva com l’aroma, el sabor, i el color, aconseguint barrejar dos elements indissolubles com l’oli i l’aigua. La innovació prové de l’obtenció d’un extracte d’oliva amb què s’aconsegueix aportar aroma, sabor, i color, i que el producte quedi totalment homogeni. Això ha estat possible mitjançant un procés de maceració seguint la tècnica biodinàmica exaltant els atributs positius de les olives.

OLIBA Green Beer s’ha elaborat, seguint l’estilBohemian Pilsneroriginari de la República Txeca, utilitzant malts pils d’alta qualitat i llúpols txecs com el saaz per a oferir un producte amb un 5% d’alcohol, refrescant i suau. Tot i el seu estil txec, es tracta d’una beguda d’inspiració mediterrània creada al cor de la Vall de Barcedana, als Pirineus. D’aquí neix el concepte de ‘La beguda mediterrània dels Pirineus’, que sorgeix observant la distribució del cultiu d’oliveres de Catalunya, que va des del peu de la muntanya fins a la costa mediterrània, construint una tradició gastronòmica, paisatgística, i cultural centenària.

Finalista:SAT ORT BELL_ ROSCÓ FRUITS
Per la creació d’un Snack saludable a partir de la deshidratació de la poma i la seva cobertura amb xocolata

SAT ORT BELL, com a productors de fruita, específicament de pomes Golden i Granny Smith, han volgut donar una nova sortida al producte fora del seu consum en fresc. Per això han creat unsnackde poma elaborat a partir de la tècnica de deshidratació per fred, i aplicant-li un recobriment de xocolata. El resultat és un producte que ofereix una alternativa saludable a la rebosteria convencional.

Rosco Fruits s’elabora a partir de la selecció de pomes amb les millors qualitats de duresa i sucres, tallades i deshidratades en fred amb una innovadora tècnica que consisteix a separar part de l’aigua, i concentrar tots els valors positius del producte. D’aquesta manera es pot mantenir totalment la qualitat de la fruita i banyar-la en tres tipus de xocolates seleccionades.

  • Modalitat empresa agrària

Guanyador:Origen Rural SL – Ous Ecològics Montsoliu
Per la implementació d’un sistema de traçabilitat Blockchain per a garantir l’origen ecològic dels ous

Ous Ecològics Montsoliu va néixer el 2013 amb 300 gallines, i avui ja sumen més de 30.000. De les seves 15 granges situades a Girona, recullen diàriament més de 25.000 ous que reparteixen als supermercats de proximitat. El seu objectiu és fer arribar la producció ecològica, totalment sostenible i respectuosa amb el medi ambient, sense intermediaris, directament de les seves granges. Per tal d’oferir la màxima transparència als consumidors, han incorporat a l’envàs un codi QR que, gràcies a la tecnologiablockchain, permet veure les gallines a temps real i comprovar la granja d’origen, i la data de posta dels seus lineals.

Com a empresa pionera en la producció d’ous ecològics certificats demostra, mitjançant la tecnologiablockchain, que els seus ous són efectivament ecològics, donant total transparència i confiança sobre l’origen i tractament del seus ous. El procés de traçabilitat comença registrant dades com la qualitat del pinso o les condicions de cada granja. Cada dia, a les 6 h del matí, es recull els ous que surten en lots, i, posteriorment, cada lot és pujat alBlockchainper a plasmar en un apunt digital, impossible de manipular l’hora de recollida.

Finalista:Racó calent CB_ Pommyhouse
Per la recuperació del cultiu de la magrana i el seu model de producció amb pràctiques de conreu eficients i sostenibles

Racó Calent CB és una empresa familiar del Montsià que conrea magranes vermelles, principalment primerenques –algunes amb royalty-, de forma sostenible i innovadora, i amb residu zero. Disposa d’un magatzem de triatge i encaixat a les finques amb maquinària i sistemes informàtics sofisticats i moderns, i d’una càmera de fred amb sistemes de conservació de llarga duració. Les magranes es venen a Europa, i ocasionalment a Orient Mitjà.

Destaca la reducció del consum de recursos (pesticides, aigua, i residus) en la seva producció, la col·laboració amb agents locals, la utilització de bossesStePacd’atmosfera modificada a la conservació en fred que allarguen la vida comercial de la fruita i permet allargar la comercialització i, sobretot, triar el moment de la venda en funció dels preus.

  • Modalitat Jove Emprenedor Innovador

Guanyador:Arnau Vilaseca Puigpelat, Cal Palà
Pel maneig en la producció de conills sense l’ús d’antibiòtics

L’Arnau Vilaseca ha incorporat un maneig innovador a la seva granja de conills de 400 mares. Treballant amb un ritme extensiu, sense solapar lactació i gestació, el seu maneig permet no utilitzar antibiòtics. La granja té llum solar, ambient controlat (calefacció hivern i refrigeració estiu), automatització del menjar, sistema de pales per a evacuar els fems, i allotjaments alçats amb reposapeus a tots ells. El maneig de la granja de conills és el que li ha permès prescindir de l’ús d’antibiòtics en el creixement dels conills des d’octubre de 2016, són ja prop de 3 anys sense utilitzar antibiòtics. La producció de conills de Cal Palà és singular, no només per l’absència d’ús d’antibiòtics, sinó també per la centralitat del benestar de la mare, i per la permanència de gran part dels llodrigons amb la mare fins el dia del sacrifici, contribuint a tenir uns conills més sans i forts.

Finalista:Paul Domènech Dunfoy
Per l’emprenedoria i la incorporació de nous cultius produint edamame

El projecte Tastim, Edamame del país neix amb l’objectiu de donar sortida a una explotació agrícola tradicional i rendibilitzar-la a llarg termini amb la plantació d’aquest cultiu. El producte es ven en caixes de tres kg a granel, en bosses d’un kg a granel, i en cistelles de 0,5kg a granel. Cadascun dels diferents formats van destinats a majoristes a l’engròs i a fruiteries, o bé restaurants i petits consumidors que volen optar per congelar el producte.

Tastim vol fer arribar un producte d’alta qualitat amb un sabor únic fet aquí, sense pesticides ni productes químics, convertint-se en pioners en el cultiu d’edamame a casa nostra. Així es pot oferir un producte de major qualitat al mercat català, de km0, i que contribueix a l’economia local i a la reducció de la petjada de CO2. En Paul Domènech combina la introducció del nou producte amb la producció de varietats tradicionals com el tomàquet de la varietat mandó en un entorn d’agricultura periurbana dins del parc de Collserola.

Cal asseyalar, finalemnt, que els tres premis guanyadors estan dotats amb 6.000 € cadascun, i els tres finalistes amb 2.000 euros.