UP exigeix incloure les explotacions ramaderes en els plans de protecció civil

gen. 16, 2021 | Notícies

La nevada del passat cap de setmana, que ha fet tancar els accessos a moltes poblacions de zones rurals, entre les més afectades, a les Terres de l’Ebre, ha comportat que molts ramaders, sobretot els de granges situades en carreteres secundàries, s’hagin trobat sense ajuda per netejar els accessos, i en alguns casos, fins i tot, els Mossos els han impedit l’accés a l’explotació. Foto: Gencat

Aquesta situació ha provocat que alguns hagin hagut de recórrer a vies alternatives per no deixar desatesos els animals, amb un risc innecessari per als ramaders. Per tot això, Unió de Pagesos (UP) reclama al Govern suport per facilitar la feina al màxim possible a la pagesia, que tingui en compte les explotacions ramaderes disseminades al territori dins dels plans de protecció civil, i que garanteixi una actuació ràpida per donar-hi accés.

Actualment, les granges estan georeferenciades, amb les dades de l’espècie i el nombre d’animals que hi ha, i per aquest motiu el sindicat agrari considera que s’ha d’utilitzar aquesta informació disponible en els protocols d’emergències per donar una resposta eficaç davant de futures situacions d’aquestes característiques.

També cal tenir en compte que el gel format després de la nevada causa problemes de mobilitat a les carreteres d’accés a les granges i els nuclis aïllats, i que cal actuar urgentment per retirar la neu i tirar sal als punts clau i evitar així que es converteixi en gel per tal de garantir la represa de l’activitat a les granges amb seguretat.

Unió de Pagesos ha assenyalat que “aquesta última nevada ha tornat a posar de manifest les mancances a les poblacions rurals en comparació a les ciutats”. I ha subratllat que “els governs tenen l’obligació de garantir els mateixos drets per a tots els ciutadans, indistintament del lloc on resideixin”.