La Generalitat reclama una comissió mixta per abordar el futur del Delta de l’Ebre

febr. 8, 2021 | Notícies

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, s’han reunit a d’urgència amb representants de la Taula de Consens pel Delta i del territori per avaluar el Pla de protecció del Delta de l’Ebre, elaborat per l’Estat i que es troba en consulta pública. Foto: DARP

La Generalitat, que està ultimant una anàlisi al detall del pla, presentarà al·legacions sobre diversos aspectes. La voluntat del Govern català és consensuar aquestes al·legacions amb la Taula del Consens i el territori. Calvet ha exigit a l’Estat que“rectifiqui el seu mètode de treball unilateral sense comptar amb la Generalitat i ni amb el territori”. En aquest sentit, ha demanat de nou que es creï una Comissió mixta amb representació de tots actors territorials. L’objectiu és que“s’abordi un Pla de protecció ambiciós amb la gestió dels sediments fluvials i mentrestant garanteixi els treballs de contenció de la línia litoral amb la gestió de les sorres i els camins de guarda”.

El conseller ha volgut refermar la necessitat de crear un òrgan específic de cooperació entre la Taula de Consens, la Generalitat, el propi Ministeri, i la CHE.“Ho demanem una vegada més i ens oferim una vegada més, tot i que fins ara totes les peticions que hem fet respecte aquesta Comissió mixta han estat desateses”, ha recordat.

A més, el conseller ha lamentat que el Pla del Ministeri de Transició Ecològica aposti per“deixar actuar els processos d’evolució natural lliure”, i al respecte, ha defensat que“no podem validar la proposta, que considerem molt desafortunada”.

Per a Calvet, els processos en cap cas es poden considerar exclusivament com a naturals ni lliures. També ha rebutjat la intenció que marca el Pla de dur a terme una nova delimitació de domini públic i l’adquisició de terrenys per una nova franja de protecció. Ha dit que“no es pot concretar ni adoptar fins que estigui estudiada la manera d’afrontar aquesta protecció del Delta, que ha de formar part d’un conjunt de mesures”.

Per la seva part, la consellera Jordà ha fet una crida a fer un“front comú”per defensar el Delta.“El Delta és patrimoni de tots. Davant la passivitat de l’Estat, plantem cara. Donem una resposta de país en defensa del Delta”,ha dit Jordà. La consellera d’Agricultura ha assegurat que la proposta del Ministeri de Transició Ecològica provocarà“greus afectacions al sector productiu”i ha dit que per això és“clau”mantenir tant com es pugui la morfologia del Delta. Jordà ha recordat que el Delta és patrimoni natural i ha dit que si cal portaran la passivitat de l’Estat davant la Comissió Europea.

Així mateix, el conseller Calvet ha criticat que el Pla“no concreta propostes ni pressupost”, i ha demanat més concreció en el calendari i el pressupost de projectes específics. Sobre les actuacions concretes, ha dit que“s’ha de parlar de la millora de la gestió dels sediments del riu i treballar el contingut de la pròpia defensa de la línia del litoral, amb les actuacions d’emergències derivades dels últims temporals, entre altres”. També ha dit que cal garantir el finançament del Pla amb els fons europeus Next Generation.

Calvet ha recordat que“mentrestant, treballarem com ja ens vam comprometre”,i ha posat en valor la feina de la Comissió tècnica, amb la Taula de Consens, el Departament de Territori i Sostenibilitat i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. També ha avançat la creació d’una Comissió Interdepartamental, oberta a la resta dels Departaments de la Generalitat, per articular el contingut de les al·legacions. El conseller ha dit al respecte que“volem que les al·legacions arribin a tothom i la ciutadania de tot el país faci seva la defensa del Delta”.