Prop d’un 47% del vi català amb D.O. es va comercialitzar a Catalunya el 2019

febr. 20, 2021 | Notícies

L’any 2019 es van comercialitzar un total de 100,8 milions d’ampolles de vi a Catalunya, amb una facturació de 314,8 milions d’euros i un preu mig per ampolla de 3,123 euros. En total, es va vendre un 5% menys que al 2018, però el preu per ampolla ha pujat un 1%. Gairebé el 47% del vi elaborat a Catalunya amb D.O. es comercialitza al mercat català. Un 17% es comercialitza a l’Estat espanyol, un 23% a Europa i un 13% a tercers països.

Si analitzem mercat per mercat, el vi català amb DO a Catalunya es consolida, sent el mercat principal, amb un 47 milions d’ampolles venudes, gairebé un 47% del total comercialitzat, per un valor de 153,8 milions d’euros i un preu mitjà per ampolla de 3,274, tres xifres que incrementen respecte el 2018.

Aquestes xifres han estat facilitades per l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) durant l’acte de presentació d’una eina per visualitzar les darreres dades de comercialització del vi amb D.O. catalans. Aquestes dades, que són les que faciliten trimestralment els consells reguladors de les denominacions d’origen catalanes i que recopilen les dades dels seus cellers inscrits, ja es podien consultar al web de l’INCAVI, però no d’una manera visual com ara, amb diferents filtres i de forma comparativa amb d’altres anys.

L’eina de visualitzaciópermet accedir a dades sobre nombre d’ampolles comercialitzades, facturació i preu mig d’ampolla per Denominació d’Origen i segons diferents països i mercats i segons tipus de vins. “És una eina que pot ser molt útil per les DO i pels cellers, per poder conèixer aquells mercats més interessants i en creixement, així com per establir estratègies”, ha assenyalat el director general de l’INCAVI, Salvador Puig, qui ha ressaltat que “és un pas més cap a la transparència i l’obertura de dades”.

Aquestes dades s’aniran actualitzant trimestralment quan les Denominacions d’Origen envien la informació a l’INCAVI. Actualment, faltaria incloure dades de la D.O. Alella i la D.O. Cava, tot i que, tal i com ha explicat Xavier Agell, cap de secretaria de l’INCAVI, “la voluntat és incloure també aquestes DO’s per a poder tenir una informació més completa de la realitat del sector vinícola català”.