Creixen un 6,62% en valor les exportacions agroalimentàries catalanes

febr. 25, 2021 | Notícies

Tot i l’efecte de laCovid-19 i l’alentiment del comerç internacional, el sector de l’alimentació de Catalunya ha assolit el 2020 un nou rècord exportador i supera per primera vegada els 11.000 M€ en les seves vendes internacionals (11.435,01 M€), segons les dades que ha fet públiques Datacomex. En comparació amb el 2019, les exportacions agroalimentàries han augmentat un 6,62% en valor i 6,95% en volum, i esdevé l’únic sector econòmic que creix en exportacions en un any globalment negatiu pel comerç exterior català. Foto: I. F.

D’aquesta manera, per primera vegada, Catalunya lidera les exportacions agroalimentàries de l’Estat espanyol, per sobre d’Andalusia, que en els darrers anys havia ocupat aquesta posició. Catalunya augmenta les seves exportacions 2,34 punts per sobre de la mitja de l’Estat (6,62% enfront el 4,29%). Les exportacions agroalimentàries catalanes suposen en valor el 21,53% del total de les exportacions espanyoles.

El sector carni manté el lideratge pel que fa a exportacions agroalimentàries (40,16% del total), amb 4.591,80 M€; amb un increment del volum de l’11,68% respecte a l’any anterior, el valor ha crescut un 13,90%. Destaca el porcí, que representa el 66,18% del valor d’exportació del sector carni i el 26,58% del valor total de les exportacions. Aquest sector creix un 15,19% especialment gràcies a les exportacions a la Xina, que es converteix en el primer mercat pel sector superant a França i Japó.

El segon lloc correspon al sector multiproducte oFine Food, amb 3.054,25 M€, un 26,71% del total exportat en valor. Aquest sector decreix en les seves exportacions un 2%. Les principals categories del sector Fine Food són els productes de fleca i pastisseria (10,35% del totalFine Food), cacau i les seves preparacions (8,50%), i extractes, essències i concentrats (7,98%).

La fruita i la horta se situen en tercera posició (8,45%) amb 965,86 M€. Els productes més venuts en termes de valor a l’estranger són préssecs, nectarines, cítrics, pomes i peres.Els olis ocupen la quarta posició amb el 6,24%, creixent un 12,49% en valor i incrementant el volum exportat un 15,35%, totalitzant 713,30 M€. Així mateix, l’oli d’oliva representa el 48,33% d’aquest sector, creixent un 6,22% en valor i un 20,5% en volum.

El sector del vi i cava manté la tendència decreixent de l’any anterior amb un descens del 10,14% en valor i del 2,45% en volum respecte al 2019. Cal tenir en compte que el comerç exterior mundial del vi ha caigut en valor un 7% durant el 2020. Així mateix, es manté com el cinquè sector exportador, representant el 4,57% de les exportacions catalanes i assolint els 522,13 M€ exportats. El cava representa pràcticament el 53% de valor exportat.

Per últim, el sector del peix i el marisc representa el 2,11% de les exportacions agroalimentàries amb 241,51 M€ exportats, xifra inferior en un 12,87% respecte a 2019. Aquest decrement és degut a la davallada significativa de la demanda i per tant, dels preus. Tot i això, manté pràcticament el volum i presenta la millor ràtio valor/volum exportat.

Tractor del comerç exterior

El sector de l’alimentació es consolida com a motor de l’economia catalana i se situa, per primera vegada, com a segon sector econòmic exportador de Catalunya, superant al de béns d’equipament i sols per darrera del de les semifactures. En un any globalment a la baixa pel conjunt de les vendes internacionals catalanes per la crisis desencadenada per la Covid-19 i en particular per la incidència de les polítiques proteccionistes de l’Administració Trump als EUA o la incertesa de la resolució del Brexit, el sector agroalimentari català demostra la seva resiliència i és l’únic que augmenta les seves exportacions.

El bon posicionament dels productes agroalimentaris catalans en els mercats internacionals és el resultat de l’impuls de la internacionalització dels últims anys i això ho demostren les dades: en l’última dècada, Catalunya ha crescut un 84,73% en valor i un 45,78% en volum i en els darrers cinc anys el valor ha crescut a raó del doble del volum. Això també es constata amb el càlcul de la ràtio valor/volum d’exportació de tot el sector agroalimentari, que el 2020 se situa en 1,66 enfront del 1,31 del 2010. Pel que fa al número d’empreses exportadores del sector agroalimentari, Catalunya compta amb 2.713 empreses exportadores regulars (aquelles que acumulen, com a mínim, 4 anys consecutius de vendes a l’exterior).

On s’exporta més?

Catalunya exporta aliments i begudes a més de 190 països, principalment europeus, però destins com la Xina, Aràbia Saudita, el mercat africà o el del sud-est asiàtic són cada cop més atractius per als productes i les empreses catalanes del sector. Les exportacions a la Unió Europea representen un 59% del total, i han disminuït un 1,53% respecte a 2019, mentre que les vendes a països tercers, el 41% del total, han augmentat un 21% amb increments a Àsia (43%), Àfrica (15,5%), Orient Mitjà (7,3%) i Oceania (6,5%) i amb decrements a Amèrica Llatina (8,8%) i Amèrica del Nord (8%).

Els principals països importadors de productes agroalimentaris catalans en el transcurs de 2020 han estat: França (17%), Xina (14,9%), Itàlia (8,6%), Alemanya (6,1%), Regne Unit (5%), Portugal (4,9%), Japó (3%), Països Baixos (2,7%) i els Estats Units (2,5%). La Xina es consolida com a segon destí amb un increment del 109% el 2020. Destaca també l’increment de les exportacions a Aràbia Saudita (51,2%), al Marroc (37,6%) i a Hong Kong (22,5%). S’evidencia que els països de l’Orient Mitjà, els països asiàtics i els africans són els més dinàmics en termes de creixement d’importacions agroalimentàries europees.

D’altra banda, Catalunya manté el superàvit comercial assolit a partir del primer semestre de 2019, registrant el 2020 una taxa de cobertura de 117,69, és a dir, les exportacions de productes agroalimentaris (11.435,01 M€) són superiors a les importacions (9.715,84 M€).