Mercabarna acollirà el 2021-22 l’Institut dels Aliments de Barcelona

febr. 27, 2021 | Notícies

Elvicepresident i president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, i la regidorade Comerç i Mercats de Barcelona i Presidenta de Mercabarna, Montserrat Ballarín,han presentat les instal.lacions del recinte de Mercabarna, on s’ubicarà l’Institut dels Aliments de Barcelona que obrirà les seves portes el curs 2021-2022. Foto: Mercabarna

Es tracta d’un nou centre d’àmbit vocacional centrat en la indústria alimentària i situat en el principal mercat majorista del sud d’Europa. El Consorci d’Educació i Mercabarna treballaran plegats en el desplegament del nou institut, que s’ubicarà en diversos espais que cedeix Mercabarna, com són: el Food Trade Centre (amb un espai de 372,22 m2) i les aules teòrico-pràctiques de l’actual Centre de Formació Ocupacional del polígon alimentari (300 m2).

Es preveu l’acondicionament dels espais del nou centre, el subministrament del material per a la planta d’elaboració, magatzem, sala de tast i el laboratori, amb un pressupost de 200.000 euros que finançarà el Departament d’Educació.

La creació de l’Institut dels Aliments de Barcelona segueix la línia de treball de la singularització dels centres educatius per sectors professionals, iniciada amb la creació de l’Institut Bonanova al Parc Salut Mar, l’Institut Tecnològic de Barcelona i l’Institut de l’Esport de Barcelona, entre d’altres. Aquesta aposta per aquest tipus de centres permet la concentració del talent de docents i alumnes per treballar per a l’excel·lència, una interlocució clara amb l’empresa, una eina que clarifica oferta i facilita l’orientació i la visualització aspiracional per a l’alumnat del seu horitzó formatiu i professional. Aquest centre serà una oportunitat més per treballar cap a les noves tendències en el sector alimentari, aprofitant el fet que durant 2021 Barcelona es Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible.

375 alumnes previstos

L’Institut comptarà amb un total de 27 docents i el personal d’administració i servei. Es preveuen un total de 375 alumnes de formació professional (FP) inicial, més els 225 d’FP per a l’ocupació que actualment té el Centre de Formació de Mercabarna.

L’oferta provisionalpartirà de la concentració de cicles queara s’imparteixenen d’altres centres i serà de 3 cicles formatius de grau mitjà (CFGM), 1 cicle formatiu de grau superior (CFGS) i3Programes de Formació i Inserció (PFI) de la família d’indústries alimentàries del’Escola d’Hoteleria i Turisme de Barcelonal’Institut Guineuetai un CFGM d’activitats comercials, del’Institut Poble Nou.

Quan l’institut funcioni com a centre integrat es preveu la integració amb l’estructura de l’actual Centre de Formació Ocupacional de Mercabarna.

La unicació de l’Institut dels Aliments de Barcelona a Mercabarna ofereix l’oportunitat d’establir sinèrgies amb el sector econòmic present amb més de 600 empreses. Hi haurà la possibilitat de signar convenis per a la formació en centres de treball i també de formació dual; a més de fomentar projectes de recerca i desenvolupament a través dels programes d’I+D de les empreses del recinte, finançats amb Fons Europeus que tenen com a eix, entre d’altres, el foment de la ‘Resiliència de les empreses’. També es volen crear relacions amb lesuniversitats i crear coneixement en el camp de la qualitat alimentària, el reaprofitament d’aliments,laproducció, manipulació i logística sostenible, etc.

El nou Institut s’emmarca en el fet que aquest any Barcelona es la Capital de l’Alimentació Sostenible, i com a tal acollirà i donarà suport a una sèrie d’esdeveniments i iniciatives, tant a la ciutat com a l’entorn metropolità. D’entre aquestes iniciatives, l’alimentació sostenible, justa i sana serà el principal element vertebrador; per la qual es desplegaran polítiques i projectes alimentaris per situar la ciutat com a referent en aquest àmbit.