Una jornada posa en valor el paper de la dona a la indústria alimentària

març 9, 2021 | Notícies

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha posat en valor el paper de “la dona rural, la dona pagesa, la dona pescadora i ara també la dona que treballa a les cadenes de las centrals alimentàries”, durant la jornada de commemoració del Dia Internacional de la Dona que ha tingut lloc avui de manera telemàtica, amb la qual s’ha volgut reconèixer el paper de la dona a la indústria alimentària a Catalunya. Foto: DARP

En el decurs de l’acte, Jordà ha encoratjat les dones d’aquest sector “a teixir xarxes, aliances i confiança, entre totes vosaltres i amb el Departament. A treballar per ser conscients del rol que podem desenvolupar i del nostre gran potencial per aportar visions, innovacions i oportunitats al sector agroalimentari. El rol de les dones és fonamental en aquest sector estratègic per al país. I és que la revolució del sector agroalimentari català serà amb les dones o no serà”.

També han participat a l’acte les autores de l’estudi «La dona a la indústria alimentària a Catalunya», les investigadores de la Universitat de Girona, Pilar Marqués i Cristina Sánchez. Un estudi que va ser encarregat pel Departament d’Agricultura en el marc del Programa de dones del món rural i marítim.

En la seva intervenció, Sánchez ha afirmat que pel que fa la feminització “la indústria alimentària està una mica millor en relació a altres àmbits laborals”. “Això vol dir que s’ha fet una bona feina, però hi ha intangibles que hi continuen sent, i hem d’ajudar a les dones de la indústria perquè no hi hagi elements de conciliació que interfereixin en la seva millora professional”, ha afegit

Les dones són la meitat de la població, però són les responsables majoritàriament de les decisions alimentàries familiars, i les principals agents de compra. La indústria alimentària hauria d’aprofitar al màxim aquest coneixement en benefici de les empreses del sector, segons apunta l’estudi esmentat sobre la dona a la indústria alimentària.

Aquest és un dels pocs estudis sobre la indústria alimentària que té en compte la perspectiva de gènere i, en concret, que analitza el paper de les dones. D’aquest treball, es desprèn queles dones representen al voltant del 40% del total de treballadors i treballadores del sector agroalimentari i quecobren un 23,19% menys que els homes de mitjana, entre altres aspectes.

Amb aquest acte institucional, el DARP se ha sumata la celebració delDia Internacional de la Dona del 8 de març, una efemèride que es vol aprofitar per fer visible i reconèixer la tasca que desenvolupen les dones del món rural i marítim.

La jornada també ha comptat amb la participació de l’empresària Judith Viader, directora general de Frit Ravich, i Zoe Valero, gerent de Torrons Fèlix, i ha estat conduït per la periodista Margalida Ripoll. Viader ha dit que “ens hem de concentrar en aquest camí, que hi és, però ara el que cal és donar-li més velocitat. Fins que no manin les dones a les estructures de dalt, sense el recolzament de l’alta direcció, no ens en sortirem”, mentre queZoe Valero ha reivindicat la falta de referents femenins en aquest àmbit.