Mercabarna-flor preveu que es vendran prop d’uns 4,2 milions de roses per Sant Jordi

abr. 17, 2021 | Notícies

Les empreses de Mercabarna-flor treballen amb la previsió que durant els tres dies de celebració de la Diada de Sant Jordi es vendran uns 4.200.000 de roses a tot Catalunya, un40% menys que les comercialitzades al 2019,any en què es va assolir la xifra de 7 milions d’unitats venudes d’aquesta flor. Foto: Mercabarna

La presidenta de Mercabarna i regidora de Comerç, Mercats, Consum, Règim Intern i Hisenda, Montserrat Ballarín, ha explicat el per què d’aquestes previsions:“Per sobre de tot -ha dit- volem que aquest Sant Jordi sigui segur i, per això, es dedicaran 3 dies a celebrar-lo, el 21, 22 i 23 d’abril, i només seran els professionals del ram els qui disposaran d’autoritzacions per tenir parades de roses al carrer”.Per tant, enguanyno trobarem les nombroses parades de roses d’entitats i associacions, habituals en un Sant Jordi normal, que incrementen les vendes d’aquesta flor, jaque afavoreixen les compres per impuls.

Aquesta és una bona notícia per als floristes, ja que podran recuperar una mica les vendes perdudes com a conseqüència de la pandèmia, però les limitacions d’espai comercial, de magatzem i logístiques que tenen aquests negocis, fan preveure que no podran absorbir tota la demanda.

D’altra banda,s’observa un increment en la tendència de les empreses que volen regalar roses als seus treballadorsper alegrar-los una mica aquests temps difícils i agrair-los els esforços esmerçats durant la pandèmia. El teletreball, però, en molts casos, complica aquesta iniciativa.

Així mateix, com a conseqüència de les restriccions a què obliga la Covid i a la por al contagi s’espera unincrement important de les vendes onlinede roses, el que afavorirà molt les empreses que tinguin una bona plataforma tecnològica i la logística necessària per canalitzar bona part de les vendes a través d’aquest canal.

Del total de roses venudes a Catalunya,els majoristes de Mercabarna esperen comercialitzar una tercera part (1.400.000 roses). D’aquestes,s’espera queun62% provinguin de Colòmbia, un23% d’Holanda, un12% d’Equadori un3%siguin d’origennacional.

Tot sembla indicar quehi haurà més problemes dels esperats per abastir-se de la rosa més apreciada per Sant Jordi, la varietat Freedom, provinent de Colòmbia i Equador, per:

  • Un gran increment de la demanda del mercat d’EEUU, on la campanya de Sant Valentí va ser un gran èxit comercial, que s’espera repetir pel dia de la Mare, provocant que gran part de la producció de roses vermelles d’aquests dos països es dediquin a atendre aquesta demanda.
  • Les condicions climàtiques dels darrers 2 mesos a Colòmbia i Equador han estat molt plujoses, fet que no ha afavorit la producció de roses.
  • Hi ha pocs vols regulars procedents d’aquests països per la crisis produïda per la Covid i són més cars de l’habitual.

Tots aquests factors faranencarir al voltant d’un 10%el preu de les roses.

La Freedom suposarà el 80% de les vendes

Com en els últims anys, la varietatFreedom, d’origen colombià i equatorià, serà la protagonista absoluta d’aquesta Diada,acaparant el 80% de les vendes de rosa vermella. La segona varietat més venuda serà laRed Naomi, procedent d’Holanda, que es preveu que suposiun 15%del total de roses vermelles.

La resta de varietats es repartiran el restant 5%.Continuarà la tendència a regalar roses que podríem anomenar‘de jardí’, amb una poncella més grossa, pètals envellutats icolors amb un airevintagei la d’obsequiarambrosers miniatura.Lesroses liofilitzades,de més llarga durada, també coparan una petita part del mercat.

També es podran adquirir roses blanques, per agrair la feina del personal sanitari durant aquesta pandèmia, de les varietats Mondial (Equador) i Dolomiti (Holanda).

Més ornaments sostenibles

A més dels arranjament tradicionals, aquest Sant Jordi es podran observardues tendències en la decoració de les roses, una que tindrà un aire mésnaturalista, en què dominaran els colors terrossos i crema i els materials com les escorces, les fustes, els joncs, la roba de sac o la ràfia; i d’altra méscolorista, amb embolcalls de papers de colors i materials secs, que vol donar una mica d’alegria a l’actual situació creada per la crisi sanitària. Elsembolcalls de plàstic es reduiran molt i seran substituïts per materials naturals, reciclables i sostenibles.