El DARP aixeca les mesures per prevenir la influència aviària

abr. 23, 2021 | Notícies

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha deixat sense efecte des del 20 d’abril les resolucions que establien les mesures sanitàries que implicaven el confinament de les aus de corral amb accés a l’exterior per prevenir la introducció de la influença aviària a Catalunya. Foto: DARP

Aquesta decisió s’ha pres avaluant novament la situació actual de risc que determina que amb la finalització de la migració de poblacions d’aus salvatges hivernants la probabilitat de contagi originada per aquestes aus és molt baixa.

El DARP també ha valorat que el fet de mantenir confinades aus de corral que habitualment disposen d’accés a l’exterior suposa costos i perjudicis a les explotacions de les zones afectades. Tot i aixecar-se aquestes mesures, els serveis veterinaris oficials de la conselleria continuaran fent controls focalitzats en aquelles explotacions avícoles que introdueixin animals procedents de França o d’àrees d’Alemanya amb presència d’aquesta malaltia.

A França, on la situació i evolució de la IAAP preocupa especialment per la seva proximitat, s’han notificat durant aquest any 2021 405 nous focus d’IAAP. No obstant això, sembla que la tendència d’aparició de nous focus va a la baixa, ja que durant aquestes primers dies d’abril només se n’ha notificat un en aus de corral.

De novembre de 2020 fins a 12 d’abril de 2021, s’han notificat a Europa 2.352 focus d’influença aviària d’alta patogenicitat (IAAP). D’aquests, 777 s’han declarat en explotacions d’aus de corral, 1.547 en aus salvatges i 28 en aus captives. Majoritàriament, els focus d’IAAP notificats a Europa pertanyen al subtipus H5N8.

4 mesos intensificant mesures de bioseguretat

El mes de desembre, el DARP ja va adoptar mesures sanitàries de salvaguarda per prevenir la introducció de la influença aviària a Catalunya. La finalitat d’aquestes mesures, entre les quals la prohibició del manteniment d’aus de corral a l’aire lliure, era evitar el contacte directe i indirecte de les aus de corral amb aus salvatges per prevenir la introducció de la influença aviària a les explotacions avícoles, la qual cosa suposaria greus repercussions, tant per a la salut animal com econòmiques per al sector avícola.

El mes de gener, es va confirmar la detecció del virus de la influença aviària d’alta patogenicitat (IAAP), H5N8, en tres cigonyes (Ciconia ciconia) i una oca salvatge (Anser anser) trobades mortes al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. En aquell moment, es van mantenir les mesures ja decretades, es van informar els ajuntaments de la zona afectada i es van ampliar els controls per part del Departament a la zona amb visites a explotacions avícoles per revisar el compliment dels requisits de bioseguretat, i visites a explotacions d’autoconsum per comunicar l’obligatorietat de tenir tancades les aus de corral.

També, el cos d’Agents Rurals va intensificar la vigilància passiva d’aus salvatges amb l’objectiu de detectar precoçment la presència d’aus salvatges positives d’IA, i aplicar altres mesures de prevenció si calia.

Cal insistir en que es pot consumir amb seguretat carn d’origen aviar, ous o productes derivats, ja que no hi ha indicis que suggereixin que el virus de la Influença aviària pugui ser transmès als humans a través del seu consum.