Llum verda a l’Acord de Comerç i Cooperació entre UE i Regne Unit

abr. 30, 2021 | Notícies

El Parlament Europeu (PE) ha aprovat amb 600 vots a favor, 5 en contra i 32 abstencions l’Acord de Comerç i Cooperació entre la Unió Europea (UE) i el Regne Unit. Foto: PE

La resolució parlamentària que acompanyal’acord, en què els eurodiputats detallen les seves expectatives, ha estat recolzada per 578 vots favorables, 51 van votar en contra i 68 es van abstenir.

Cal assenyalar que el 24 de desembre del’any passatels negociadors de la UE i el Regne Unit van rubricar aquest acord que estableix les normes de la cooperació bilateral futura. Per minimitzar els efectes d’un canvi brusc en la relació, l’acord s’aplicava de manera provisional des de l’1 de gener.Laprovació delPE era necessària per a la seva entrada permanent en vigor, abans de la fi del període transitori el 30 d’abril, és a dir l’1 de maig.

En la resolució preparada pel Grup de coordinació per alBrexit i la Conferència de Presidents, el Parlament ha mostrat la seva satisfacció amb la consecució del’Acord de Comerç i Cooperació que limita els efectes perniciosos de la retirada del Regne Unit de la UE. Aquesta sortida és qualificada com «error històric», ja que mai un país tercer podrà gaudir dels mateixos beneficis que un paísomunitari.

Zero quotes i zero aranzels

L’acord de zero quotes i zero aranzels entre la UE i el Regne ha estat valorat pel ple de l’eurocambra. Les garanties per a una competència justa poden servir de model per a futurs acords comercials, ha assenyalat el text. El Parlament està d’acord amb les clàusules relatives a, entre d’altres sectors, la pesca, el consum, el tràfic aeri i l’energia. Lamenten, però, que Londres rebutgés estendre el pacte als àmbits de política exterior, seguretat i desenvolupament, així com participar en el programa d’intercanvi destudiants Erasmus +.

«La UE i el Regne s’han fixat les bases per a una relació entre iguals. Aquest és el principi, no el final. Vam aconseguir acords en àrees importants, com l’accés recíproc a el mercat i els intercanvis comercials. Queda molt per fer en política exterior i programes d’intercanvi educatius. Per garantir la defensa dels interessos ciutadans, el Parlament ha de participar. Només té futur una associació en què les dues parts respectin els seus compromisos», ha assenyalat Andreas Schieder (S & D, Àustria), ponent de la comissió d’Afers Exteriors.

«La ratificació de l’acord no és una mostra de confiança cega en la intenció de el Govern britànic d’aplicar l’acord de bona fe. És més aviat una assegurança davant de possibles desviacions unilaterals del pactat. El Parlament romandrà vigilant. Ara hem de convocar l’Assemblea de l’associació parlamentària per seguir construint ponts entre les dues parts», ha afegit Christophe Hansen (PPE, Luxemburg), ponent per la comissió de Comerç Internacional.