Els fabricants de pinsos, preocupats per l’increment de preus de les matèries primeres

maig 20, 2021 | Notícies

L’Associació Catalana de Fabricants d’Aliments Compostos (ASFAC) ha mostrat la seva preocupació per l’augment de preu de les matèries primeres per l’alimentació animal (cereals, oleaginoses, olis i greixos…), que està repercutint en el preu dels pinsos. Foto: ASFAC

I és que el valor d’aquestes matèries primeres està registrant un increment continuat des de mitjans del mes de setembre de l’any passat, una pujada que s’ha produït a nivell mundial com a conseqüència de diversos factors: especulació en els mercats per part de fons d’inversió, una major demanda de la Xina post Covid-19 i en plena recuperació per la PPA (Pesta Porcina Africana) i unes previsions menys optimistes en les collites a molts països productors clau com els EUA, Brasil o Argentina, entre d’altres.

Per posar algun exemple, segons els preus que mfixa la Llotja de Cereals de Barcelona, el blat de moro d’importació ha passat de cotitzar 176€/t la setmana del 14 al 20 de setembre de 2020 a 278€/t la setmana del 10 al 16 de maig. Un increment similar és el que ha patit la soja 47%, passant de cotitzar 348€/t a 445€/t. En el cas del blat, el creixement del preu ha estat de 53€/t, arribant als 250€/t de cotització actual.

Aquesta pujada de preu constant durant els últims mesos ha posat en alerta els fabricants de pinsos de Catalunya, coneixedors de les implicacions que tenen aquests increments “en un sector ramader on es mira el cèntim en la producció” fent difícil el poder acabar repercutint-ho en el consumidor final.

Segons dades de la Subdirección General de Medios de Producción Ganadera del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación (MAPA), l’increment de preus en els principals pinsos produïts a Espanya des de principis d’aquest any i fins al mes d’abril ha estat superior al 7%, una xifra que puja fins al 15% si parlem del creixement interanual (abril 2020-abril 2021). Els preus mitjans dels pinsos per a porcs d’engreix se situaven a l’abril d’enguany en 311€/t, un 17,84% més que el mateix mes de 2020 (255,62€/t), mentre que, en el cas de les ponedores, la cotització hauria incrementat un 21,87%, arribant als 323.07€/t de mitjana.

Des d’ASFAC consideren que es fa molt complicat preveure l’evolució dels preus en els propers mesos, una qüestió que preocupa molt els fabricants de pinsos, que asseguren “no poder-hi fer massa més que estar atents a la progressió de tot plegat”. Des de l’associació es considera “poc probable que tornem a tenir aviat uns preus com els de fa un any”.