Què mengen els porcs en les granges de producció intensives?

jul. 12, 2022 | Opinió |

Article signat per Marco Antonio Jacho López. Veterinari. Inti Veterinaris Assessors

Que la nostra societat s’interessi per el procés d’elaboració dels productes que consumeix no és una preocupació de fa quatre dies. Però si que últimament i aprofitant aquest nivell, es podria dir de desconfiança, comencen aparèixer campanyes publicitàries, segons el meu parer, una mica tendencioses o si més no és el que sembla. Fent al·lusió a la raça, al maneig i a l’alimentació dels animals que es crien en les granges de producció intensiva.

En aquest article, concretament, vull referir-me a l’alimentació dels porcs. Una espècie que per les seves característiques (omnívora), és capaç de consumir quasi bé qualsevol tipus de matèria primera com per exemple, cereals (base de la seva alimentació), farratges i pastures, així com també subproductes (en un correcte estat de conservació) de la indústria (farina de galeta, iogurt, etc.). Però això no vol dir que els pinsos continguin ingredients en mal estat, que no estiguin permesos per la normativa, ni molt menys hormones i/o antibiòtics.

Imagen4

Cal puntualitzar que des de fa molt de temps els productors, els operaris i per descomptat els tècnics, tenim molt clar que a les granges el que fem és produir aliments sans i segurs. Independent del sistema productiu (intensiu, extensiu, sostenible, ecològica, etc.) tot passa per la manera com es gestiona (maneig, alimentació, benestar, neteja, etc.).

Una altra gran veritat, és que la tecnologia no està renyida amb el concepte “producció més natural” si volem evidentment una producció viable, estable, eficient, etc. En una paraula rendible. Com es pot observar no només en la seva influència en la genètica, les instal·lacions, sinó i fins hi tot en l’alimentació del bestiar. Avui en dia l’alimentació és molt més important del que ha estat des de sempre. Ara també contribueix a la prevenció, control i tractament dels problemes de salut no només dels animals de les granges (per ex: malalties infeccioses) sinó que també de les persones (per ex: malalties alimentaries, zoonosis).

Els conceptes introduïts en el nou sistema de producció (sostenibilitat, benestar animal, restricció d’antibiòtics, etc.), han contribuït a dissenyar el nostre escenari, on l’alimentació n’és una eina extraordinària.

A continuació em permeto presentar uns quants exemples:

Alimentació peri- part (ració diària + complementaria)

Una alimentació dissenyada per les mares, reforçada amb ingredients con per exemple els àcids húmics, olis essencials, que contribueixen a reforçar no només el seu sistema immunitari, metabolisme, el seu equilibri energètic, sinó que també son segrestants d’endotoxines (substancies produïdes per les bactèries gram – , quan moren), que poden ser transferides a les seves cries via placenta i/o llet (provocant intoxicacions). També contenen un percentatge important de fibra per reduir el temps de durada dels parts, per contribuir a la reducció de l’estrès tant de les mares (distòcies) com de les seves cries (hipòxia i posterior hipotèrmia).

Imagen1

Pinso maternal (alimentació a paridera)

Un aliment concebut per ser un recolzament per les mares (exigència importat en quan a producció de llet) degut a l’increment de la seva prolificitat, però que també ens ajuda a ensenyar a menjar als garrins a partir dels 3 – 4 dies de nascuts. Un aliment amb ingredients que estimulen el creixement de les vellositats intestinals (àcids húmics, polisacàrids d’algues), la presencia d’enzims digestius (pre i probiòtics). Aliments que contenen proteïnes l’alta digestibilitat (cereals estrusionats, etc.) És a dir, aliments que contribueixen al creixement dels animals preparant el sistema digestiu, i també el sistema immunitari per suportar de millor manera l’estrès que provoca el deslletament. Contribuint en gran manera a utilitzar els antibiòtics (indueixen la producció d’endotoxines al matar els bacteris gram -) únicament quan son estrictament necessaris (son una eina molt important, que no podem deixar d’utilitzar). Ja que aquest nivell un percentatge de les diarrees solen ser d’origen alimentari (una porta d’entrada pels microorganismes, com l’Echericha Coli).

Pinso lacto iniciador, Pre starter, Starter (alimentació pre i post deslletament)

Un aliment que conté a més a més d’una important font de proteïna (millora el creixement) com poden ser els cereals, la soja, extractes de patata, oli de salmó, etc. També conte àcids orgànics importants reguladors de la microbiota i fins hi tot del pH intestinal (un pH àcid redueix la possibilitat de proliferació de patògens, com E. Coli, Salmonel·la, Clostridium, etc.). No em vull oblidar dels extractes vegetals (olis essencials) que controlen els processos inflamatoris i redueixen l’estrès oxidatiu. Un aliment que contribueix de manera molt eficient a reforçar el sistema digestiu (integritat intestinal) i per tant també el sistema immunitari (resposta d’immunitat), com per exemple i gràcies a la inclusió dels polisacàrids d’algues marines (augment de secreció de mucina i reforç de les unions estretes de les cèl·lules dels budells).

Imagen2

Com es pot veure els ingredients que s’utilitzen en l’elaboració d’aquest tipus de pinso son additius naturals que ajuden a protegir la salut dels animals, redueixen la necessitat d’utilitzar els antibiòtics i faciliten un millor rendiment.

Ah per cert, no es penseu que m’he descuidat de l’alimentació dels porcs d’engreix. Seguirem…

Fotografies facilitades per l’autor.