Resposta a la nota de premsa del Govern sobre l’aparició de dos exemplars de llop a Catalunya

gen. 13, 2025 | General, Notícies, Ramaderia

En referència a la nota de premsa emesa pel Govern el passat dia 12 de desembre de 2024, posant de manifest l’aparició de dos exemplars de llop a l’Empordà i com a explotació que ha sofert 16 atacs del llop des del mes de maig, volem puntualitzar el següent:

Primer.-

Actualment, som els ramaders que hem sofert més atacs a Catalunya. Les pèrdues econòmiques són importants. Com també ho són els danys físics i morals soferts. Som una explotació extensiva d’ovelles. Les pèrdues van molt més enllà dels caps de bestiar morts i posen en seriós perill la viabilitat de les dues explotacions.

Segon.-

L’actuació de l’administració al respecte ha estat pràcticament nul·la. S’ha limitat a proposar els animals morts al preu de 2007, com si no hagués pujat el nivell de vida des d’aquell any. Hem fet els recursos corresponents sense cap resultat.

Tercer.- 

Com a mesura de prevenció només ens han facilitat unes malles de plàstic electrificades. Si bé és cert que, d’alguna manera, impedeixen els atacs del llop, això comporta una feina extraordinària d’unes 20 hores a la setmana i el malestar animal consegüent, que es tradueix en una baixada de producció i més risc de malalties. També cal mencionar les pèrdues directes associades als animals que ja han mort enredats i atrapats en aquestes malles i que, de moment, no han estat indemnitzats.

Quart.-

Les explotacions hem seguit en tot moment les indicacions del personal que ha implementat les malles de plàstic electrificades. En el nostre cas, els tècnics van demanar tancar el bestiar al corral durant 15 dies per evitar més danys, ja que les malles electrificades no estaven funcionant.

El ramader ha hagut de fer front al cost d’alimentació del bestiar sense tenir cap compensació al respecte. Després es van muntar uns aparells que feien sorolls estridents al voltant de les malles de plàstic per espantar el llop. El que es va aconseguir va ser una espantada del ramat que trencava ell mateix les malles de plàstic i a la nit quedava a fora sense protecció. 

Sempre s’han seguit les indicacions dels tècnics de l’administració, però els danys i els perjudicis associats no s’han aturat.

Cinquè.-

La nota de premsa esmenta: “A més, el Pla preveu actuacions per a casos de danys no contemplats en aquests supòsits. Aquestes actuacions van des de la revisió i execució de tancats impermeables al llop”. 

Aquests tancats són els que, des del començament, s’han demanat per part de les dues explotacions i, per ara, no hem tingut cap mena de resposta al respecte.

Sisè.-

A la nota de premsa es diu: 

“El programa de prevenció de danys a la ramaderia inclou mesures com ara la cessió de material de prevenció, com, per exemple, vailets elèctrics; el foment dels gossos de protecció de ramats i es dona suport econòmic als ramaders que facin autoprotecció del ramat”.

Hem hagut d’implementar l’autoprotecció del ramat d’ençà de l’aparició del llop i ens han proposat un suport només per a 2 mesos, quan fa 8 que estem tancant tots els ramats. No hem rebut cap solució a llarg termini.

Setè.-

Hem rebut moltes visites a l’explotació per part de diferents funcionaris: agents rurals, personal de Forestal Catalana, veterinaris, caps de serveis i tota mena de funcionaris dels diferents departaments. Tots ells venen a preguntar, informar, mirar, assessorar, investigar i alguns fins i tot a controlar. Alguns amb més bones maneres, d’altres no tant i d’altres gens. Ningú ve a treballar, ni a oferir ajuda que faciliti la feina.

Vuitè.- 

Hem interpel·lat a la UE i la “Dirección General de Conservación de la Naturaleza de la Unió Europea” que ens ha contestat:

“La Comisión ha bien apoyado a los Estados miembros y stakeholders para designar y aplicar soluciones adecuadas para conciliar la conservación de esta especie con los intereses legítimos de los ganaderos afectados y poniendo a disposición de las autoridades nacionales y regionales oportunidades de financiación para instaurar medidas eficaces”.

És a dir, es disposa de fons comunitaris per fer efectives les mesures de prevenció. Només cal demanar-los. 

Novè.-

Es creen comissions de treball, es fan jornades, reunions, etc. però no s’ofereix cap solució pràctica i estable que millori les condicions econòmiques i de treball del ramader. 

Veiem molta gent parlant del llop i donant solucions de despatx per la seva supervivència, però no s’ofereix cap solució pràctica pels ramaders.

Volem demanar als companys i companyes del sector ramader que ens donin suport en aquests durs moments que vivim, demanant a l’administració solucions reals ara mateix. I que, per tant, no participin en més reunions d’aquest tipus fins que el problema que patim s’hagi solucionat.

Entenem la gran satisfacció per la presència d’una família de llops, però cal que es doti als ramaders dels mitjans escaients per defensar-se d’aquest depredador i poder continuar amb la nostra activitat. 

Desè.-

Demanem el pagament total dels danys que el llop causa a les nostres explotacions i que se’ns doti de tots els mitjans per a poder fer-hi front. Només així podrem conviure amb el llop.