Un estudi recent publicat a Nature Communications i dirigit pel Centre Comú de Recerca (JRC) revela que entre 43 i 83 milions d’hectàrees de terres agrícoles a la Unió Europea i el Regne Unit estan en alt risc de perdre carboni orgànic a la seva capa superficial. Aquestes àrees es concentren especialment en regions fredes i humides, i representen entre el 23% i el 44% del total de terres agrícoles de la regió.
Impactes potencials sobre el clima i la seguretat alimentària
La pèrdua de carboni orgànic del sòl podria comprometre els esforços de la UE en matèria de mitigació del canvi climàtic i posar en risc la seguretat alimentària. Els sòls agrícoles europeus contenen més de deu vegades el CO₂ de les emissions anuals de gasos amb efecte d’hivernacle de la regió, cosa que evidencia la seva importància estratègica.
A més de contribuir a la lluita contra el canvi climàtic, el carboni del sòl és essencial per a la salut del sòl: millora l’estructura, la capacitat de retenció d’aigua i el subministrament de nutrients, afavorint la resiliència davant de canvis d’ús del sòl i condicions climàtiques extremes.
Zones amb potencial per acumular més carboni
L’estudi també identifica entre 26 i 50 milions d’hectàrees amb potencial per emmagatzemar més carboni, ja que encara no han assolit la seva capacitat de saturació. Per protegir aquests sòls i evitar més pèrdues, els investigadors recomanen pràctiques com els cultius de cobertura, la rotació millorada, la reducció del cultiu, la incorporació de cultius d’arrels profundes, l’ús d’esmenes orgàniques i la implementació d’agroforesteria.
Un nou índex de risc per a la gestió del carboni
L’informe introdueix un índex de risc que combina els canvis en el contingut de carboni del sòl amb el seu nivell de saturació per identificar les àrees més vulnerables i aquelles amb més capacitat d’acumulació. A més, qüestiona la idea d’una capacitat de saturació universal i proposa una “capacitat de saturació efectiva” adaptada a les condicions del sòl i el clima de cada regió.
Aquest índex ofereix una eina valuosa per als responsables polítics, ajudant-los a prioritzar les àrees d’intervenció i a millorar la gestió del carboni orgànic en els sòls agrícoles de la UE.
Article publicat originalment a la “Llotja de Contractació de Girona” el 24/03/25 per Jesús Domingo Martínez.
Podeu consultar l’article sencer aquí: http://www.llotjagirona.org/index2.php?idm=1&plana=noticies&codi=1507&mes_actual=03&any_actual=2025