Des del passat 14 de març, dia en què el Govern de l’Estat espanyol va decretar l’estat d’alarma i, per tant, el confinament i el control de moviment de les persones, tots els sectors, l’econòmic, el social, el jurídic, el polític i el cultural s’han vist afectats. L’hostaleria i el turisme són, probablement, dels més perjudicats i seran també els últims a recuperar-se.
El confinament obliga a les persones a passar tot el dia a casa, sola o en família, en pisos petits o en cases amb jardí, algunes treballant en línia, unes assumeixen el risc d’anar al seu lloc de treball i unes altres veient passar les hores, però totes compartint l’angoixa constant de què passarà quan tot això acabi i intenten acceptar i adaptar-se a la situació. Cadascuna de elles ho porta el millor que pot; pendents de les notícies i assumint tanta responsabilitat com li és possible.
En aquestes circumstàncies i a conseqüència d’una informació referida a l’augment del consum d’alcohol als habitatges particulars i el perill dels seus efectes en la nostra salut –emesa el 7 d’abril al TN de TV3; min 40 https://www.ccma.cat/tv3/telenoticies–, un grup nombrós de dones (Dones+Vi) vinculades a l’ofici del vi que representen perfils professionals molt diversos, han decidit signar el següent manifest en defensa de tots els agents del món del vi, des del viticultor al sommelier i, evidentment, al consumidor responsable.
Les persones signatàries volen aclarir alguns aspectes, el primer dels quals és defensar que al darrere d’un vi hi ha humanitat i natura. I també:
- Que el consum de vi no ha augmentat durant el confinament. És més, els cellers constaten una baixada dràstica de les vendes. Cal tenir molt present que abans de la crisi de la COVID-19, el consum de vi es realitzava majoritàriament en restaurants i bars. Ara, el consum, varia d’escenari i incrementa als habitatges particulars.
- Que el consumidor compra principalment a les grans superfícies; per això podem veure alguna imatge de prestatgeries de vi mig buides. També hi ha botigues especialitzades que per donar sortida al seu estoc i seguir fent costat als elaboradors, estan fent un esforç creant ofertes i donant facilitats per fer arribar el vi a domicili.
- Aquestes circumstàncies no impliquen que els cellers estiguin venent més vi. És més, els de dimensió petita i mitjana ,que són la majoria a Catalunya, no acostumen a participar a la línia de distribució de grans superfícies i han vist parar de cop les seves vendes.
- Cellers petits i mitjans són els que més patiran les conseqüències de la crisi sanitària, econòmica, social i cultural, ja que la seva principal línia de venda és la restauració i l’exportació. Dues vies que, ara per ara, estan tancades.
La cadena de professionals que treballen perquè arribi una ampolla de vi al consumidor és realment llarga i important: viticultores, tractoristes, geòlogues, tècniques de vinya, veremadores, cellereres, enòlogues, tècniques de celler, empresàries i treballadores de productes enològics i fitosanitaris, fabricants de maquinària, boteres, forestals, fabricants d’ampolles, d’etiquetatge, de capses de cartró i de packaging, dissenyadores, sureres, vidrieres, transportistes, duaneres, distribuïdores, emmagatzemadores, restauradores, sommeliers i comunicadores, entre altres agents.
Les persones signatàries manifesten que:
- El vi té una tradició mil.lenària en la cultura mediterrània i forma part de la Dieta Mediterrània declarada per la UNESCO Patrimoni Mundial de la Humanitat.
- És un aliment arrelat al territori. És cultura, història i patrimoni.
- El treball de les viticultores permet cultivar, conrear, mantenir i donar vida als paisatges que actuen com en molts casos s’ha constatat de salvaguarda davant d’incendis i d’altres escenaris climatològics derivats del canvi climàtic que afecten greument el medi rural. I n’asseguren la seva biodiversitat i essència. També dinamitzen les economies rurals.
- Entenem el consum de vi com un hàbit social, relacionat directament amb l’alimentació sana i saludable.
- Defensem i abanderem el consum responsable de vi, posant èmfasi sempre en la seva dimensió geogràfica, humana i cultural.
- Donem suport a qualsevol iniciativa que es realitzi des del sector i que ajudi a la supervivència en temps difícils, però també quan ens en sortim.
Persones signatàries:
- Ruth Troyano
- Clara Isamat
- Imma Folch
- Antonio Muñoz Lorente
- Rosa María del Castillo Nesweda
- Sara Jové Balasch de Mas Blanch i Jové
- Joan Jové Solé de Mas Blanch i Jové
- Sara Balasch Blanch de Mas Blanch i Jové
- Mariona Vendrell de Succés Vinícola
- Albert Canela de Succés Vinícola
- Rafa De Haan d’Herència Altés
- Núria Altés d’Herència Altés
- Adelina Beneit de Mas Palou
- Santiago Vallès de Mas Palou
- Maria Vallès de Mas Palou
- Victoria Ibañez
- Josep Ma Pueyo
- Silvia Culell
- Natàlia Roig Clapés
- Jordi Pairó Celler Pere Guardiola
- Marta Pairó Celler Pere Guardiola
- Gemma Roig de Mas Llunes
- Antoni Roig de Mas Llunes
- Marta Ribas d’Enoturisme DO Alella
- Carlos Esteva de Can Ràfols dels Caus
- Rosa Aguado de Can Ràfols dels Caus
- Anna Rovira del Celler de Capçanes
- Anna Casabona del Celler de Capçanes
- Núria Avellaneda del Divi Barcelona
- Mireia Villanova de la distribuïdora i botiga Uve-i Vinaters
- Marina Fernández Vinateria Inzolia
- Núria Ferrer del Celler Castell de Pujades
- Robert Jovani de Jovani Vins (Cava Berdié)
- Sergi Jovani de Jovani Vins (Cava Berdié)
- Montsa Jovani de Jovani Vins (Cava Berdié)
- Mireia Pujol-Busquets en nom d’Alta Alella i Celler de les Aus
- Santi Roig de Roig Parals
- Mariona Parals de Roig Parals
- Patrícia de Golferichs
- Mònica Urrútia
- Maria Pilar Salillas Teruel
- Anna Abadia Martí (enoturisme Segura Viudas)
- Víctor Cornejo Ramírez (Xerigots i Riudevins)
- Albert Milà Mallofré de Mas Comtal
- Marta Milà Ràfols de Mas Comtal
- Eva Vicens
- Nuria Martí d’Albet i Noya
- Montse Lao de Ca l’Arpa
- Olga Escassut-Rigol
- Gemma Urgell de Xerigots
- Jordi Bertran de Xerigots
- Sílvia Roca, del Celler Miquel Roca
- Nuria Ruiz Milà
- Fina Soler de Qualiavins
- Mireia
- Glòria Vallès
- Valérie Veilleux
- Sole García Insua
- Pilar Just presidenta de la DO Montsant
- Imma Soler de Mas de la Pansa
- Olivia Junyent de Castell d’Age
- Barbara Magugliani Celler La Gutina
- Bàrbara Mesquida Mora, de MESQUIDA MORA, Mallorca
- Sumpta Mateos
- Clara Antúnez de La Gastronòmica
- Jaume Montanyà de La Gastronòmica
- Maria Font del Celler can Morral del Molí
- Mariona Morral del Celler can Morral del Molí
- Xavier Morral, del Celler can Morral del Molí
- Eva Carmona de El Vinyer
- Anna Castillo
- Marta de Vins de Pedra
- Anna Figueras
- Laura Masramon
- Ester Bachs
- Marta Carbonell de Marta Wine Tourism
- Elisabet Vidal
- Yolanda Freixes
- Laura Masachs de Josep Masachs
- Eva Plazas
- Marta Arenas
- Mercè Garcia Castellví del celler Enric Soler
- Tastavins Penedès
- Grup d’Explotacions Vinícoles del Penedès G.E.V.P (president, l’Albert Valldosera)
- Núria Bonet del Celler Comalats
- Eloi Bonet del Celler Comalats
- Jaume Bonet del Celler Comalats
- Eva Bonet del Celler Comalats
- Anna Vicens presidenta ACS
- Francesc Olivella i Laia Roig en nom propi i de la DO Penedès
- Ruth Fullat de Bernaví
- Anna Riera del ‘Postgrau en Marketing i Comunicació Gastronómica i Enológica’ de la Universitat Abat Oliba.
- Irene Alemany
- Laurent Corrio
- Elisabet Figueras
- Margalida Ripoll
- Clàudia Acevedo d’Ànima d’Alella
- Emiliano Gómez d’Ànima d’Alella
- Mercè Vizern d’Ànima d’Alella
- Sigrid Guillem
- Anne Cannan de Clos Figueras
- Anna Gallisà
- Jesi Llopart de Celler Llopart
- Anna Espelt
- Mireia Torres i familia
- Jean Leon
- Anna Janué, sommelier
- Romina Ribera de Glops d’Història
- Núria Barberà
- Maria Bassegoda
- Mireia Tetas i Bodegues Pinord
- Sandra Doix Mora
- Celler MarcoAbella
- Olivia Bayés
- Agrupació Corpinnat
- Esther Marta (uve-i vinaters)
- Jordi Farrés
- Montse Vilana
- Montse Santiveri
- L’Associació de Viticultors del Penedès
- Cal Compte Prior