El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya ha atorgat enguany el Diploma de Mestre Artesà Alimentari a 36 persones, de les quals 20 són forners, 8 pastissers, 5 carnissers, cansaladers i xarcuters, dos xurrers, i un formatger; en reconeixement del mestratge excepcional amb el qual l’artesà exerceix el seu ofici, com ha publicat el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).
Nom | Cognom | Ofici artesania | Municipi (de l’establiment) | Comarca |
Francesc Xavier | Alemany Juanola | Carnisser, cansalader i xarcuter | Girona | Gironès |
Modest | Genís Sais | Carnisser, cansalader i xarcuter | Vilabertran | Alt Empordà |
Jordi | Vilarrasa Vilanova | Carnisser, cansalader i xarcuter | Olot | Garrotxa |
Andreu | Boher Pruna | Carnisser, cansalader i xarcuter | Vilassar de Mar | Maresme |
Natàlia | Rodríguez Andreu | Carnisser, cansalader i xarcuter | Vimbodí | Conca de Barberà |
Cristobal | Núñez Rodríguez | Pastisser | Reus | Baix Camp |
Marc | Margalef Veciana | Pastisser | Tarragona | Tarragonès |
Joan | Galimany Kessler | Pastisser | Barcelona | Barcelonès |
Josep | Cros Roldos | Pastisser | Vilassar de Dalt | Maresme |
Xavier | Puigvert Soler | Pastisser | Sant Pol de Mar | Maresme |
Jordi | Gómez Vera | Pastisser | Puigcerdà | Cerdanya |
Jordi | Margarit Bussalleu | Pastisser | Anglès | Selva |
Joaquim | Trias Tolosa | Pastisser | Santa Coloma de Farners | Selva |
Salvador | Maura Rayó | Formatger | Ribera d’Urgellet | Alt Urgell |
Ramón | Balcells Martínez | Xurrer | Barcelona | Barcelonès |
Joan | Gallego Virgili | Xurrer | Blanes | Selva |
Ramon | Benet Aregall | Forner | Sabadell | Vallès Occidental |
Emilio | Ojeda García | Forner | Sant Joan Despí | Baix Llobregat |
Tomàs | Girvent Oliva | Forner | Balenyà | Osona |
Manel | Pérez Coronas | Forner | Argentona | Maresme |
Josep Maria | Penella Esmatges | Forner | Agramunt | Urgell |
Joaquim | Ribes Borràs | Forner | Torrefarrera | Segrià |
Jaume | Fernandez Giralt | Forner | Barcelona | Barcelonès |
Lidia | Rocamora Torà | Forner | Barcelona | Barcelonès |
Antoni | Gil Miranda | Forner | Barcelona | Barcelonès |
Sellam | Khanoun Adahane | Forner | Barcelona | Barcelonès |
Llorenç | Llaó Balin | Forner | Barcelona | Barcelonès |
Pere | Casamitjana Piñol | Forner | Barcelona | Barcelonès |
Jordi | Jordà Peña | Forner | Barcelona | Barcelonès |
Jaume Ramon | Llecha Terré | Forner | Barcelona | Barcelonès |
Francisco | Tortosa Garcia | Forner | Barcelona | Barcelonès |
Mario | Tortosa Trepat | Forner | Barcelona | Barcelonès |
Marta | Palau Casanovas | Forner | Barcelona | Barcelonès |
Aurelio | Marin Pascual | Forner | Barcelona | Barcelonès |
Andreu | Sabadell Pons | Forner | Barcelona | Barcelonès |
Elena | Vega Pérez | Forner | Barcelona | Barcelonés |
El DARP atorga aquest Diploma a les persones artesanes alimentàries que siguin proposades per les entitats de representació i de defensa dels interessos professionals dels artesans o amb sol·licitud de les persones interessades. Aquest reconeixement s’atorga des de l’any 1987 i des d’aleshores s’ha lliurat més de 1.000 diplomes.
Es considera mestres artesans alimentaris aquells que compleixen uns determinats mèrits de creativitat i coneixements en el camp de l’artesania alimentària, han exercit com a artesans alimentaris durant un període mínim de 15 anys, i disposen del carnet d’artesà alimentari.
Per tant, l’atorgament del Diploma significa el reconeixement del mestratge excepcional amb el qual l’artesà exerceix el seu ofici, per la qual cosa només podrà ser atorgat a persones a les qual se’ls pugui acreditar una llarga trajectòria professional reconeguda, domini tècnic del seu ofici, experiència i mèrits de caràcter extraordinari en la pràctica de l’ofici.
El reconeixement de l’artesania alimentària contribueix a fomentar els valors econòmics, culturals i socials d’aquesta activitat a Catalunya i a la preservació i la revaloració de les petites empreses familiars que elaboren productes agroalimentaris.