El DARP ha convocat els ajuts associats al Contracte Global d’Explotació per a aquest exercici

abr. 12, 2019 | Notícies

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya ha convocat els ajuts associats al Contracte Global d’Explotació (CGE) per a l’any 2019, com ha publicat el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), que el passat 8 d’abril en va publicar les bases reguladores.

El pressupost que el DARP destina a aquesta convocatòria de CGE 2019 és de més de 36,56 milions d’euros distribuïts en 69.041€ per a l’anualitat 2019, 14,84 MEUR per a l’anualitat 2020, 18,24 MEUR per a l’anualitat 2021, i 3,42 MEUR per a l’anualitat 2023. Atès el caràcter cofinançat d’aquests ajuts amb el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), i a l’espera de la possible incorporació de fons estatals (MAPA), suposarà un import total de despesa pública al voltant de 64,15M€ per al sector agrari català.

Les línies d’ajut associades al CGE en aquesta convocatòria 2019 són les següents:

Competitivitat:

  • Primera instal·lació de joves agricultors i agricultores.
  • Millora de la competitivitat de les explotacions agràries.
  • Mitigació del canvi climàtic en explotacions agràries.
  • Diversificació agrària.

Sostenibilitat:

  • Compensació a les zones amb limitacions naturals o altres limitacions específiques.
  • Pràctiques agroambientals

Obertes a nous sol·licitants:

o Millora dels hàbitats esteparis de la Xarxa Natura 2000.

Només renovació de compromisos:

o Gestió de zones humides.

o Gestió i recuperació de prats de dall.

o Apicultura per a la millora de la biodiversitat

o Sistemes alternatius a la lluita química

o Producció integrada

o Gestió de la fertilització

o Conservació de races autòctones

o Biodiversitat cultivada

  • Agricultura ecològica. (oberta a nous sol·licitants)
  • Foment de la ramaderia ecològica. (oberta a nous sol·licitants)

Un any més, el Departament d’Agricultura aposta per continuar donant suport a les explotacions agràries catalanes amb els ajuts associats al CGE, destinats a fomentar el rejoveniment i la professionalització del sector, la competitivitat de les explotacions, les inversions dirigides a la mitigació del canvi climàtic i la diversificació d’activitats, així com a fomentar els mètodes de producció agrícola sostenibles i de protecció al medi ambient.

En els ajuts a la competitivitat, continua essent una mesura prioritària la instal·lació de joves empresaris agraris. Aquest ajut, així com els tres que es dirigeixen a inversions (ajut a la millora de la competitivitat, a la mitigació del canvi climàtic, i a la diversificació agrària), mantenen la filosofia de la convocatòria anterior, tot i que incorporen ajustaments en alguns requisits i criteris de prioritat.

Pel que fa als ajuts a la sostenibilitat, per a l’ajut a la compensació a les zones amb limitacions naturals o altres limitacions específiques destacar la nova delimitació de les zones amb limitacions naturals significatives i el règim transitori per a les superfícies que deixen aquesta qualificació. Pel que fa a les mesures agroambientals i de producció agrària ecològica, cal remarcar la convocatòria a nous sol·licitants per a les línies de Millora dels hàbitats esteparis de la Xarxa Natura 2000, d’Agricultura Ecològica i de Ramaderia Ecològica, mentre per a la resta s’hi poden acollir les persones beneficiàries que han de renovar els compromisos.