El Premi del Llibre Agrari 2019 recau en una obra divulgativa sobre l’agricultura

set. 9, 2019 | Fires

‘Agricultura para los que no saben agricultura’, de José Ignacio Cubero, editat per Mundi-Prensa, ha estat l’obra guanyadora del 48è Premi del Llibre Agrari de la Fira de Sant Miquel de Lleida, mentre que ‘Calidad del fruto en variedades de melocotonero y nectarina del Banco de Germoplasma de la Estación Experimental de Aula Dei’, dels autors Carolina Font, Gemma Reig, Pierre Mignard, Jesús Val i María Ángeles Moreno, publicat al número 63 de la revista de Fruticultura ha guanyat el 4t Premi de l’Article Tècnic Agrari.

Ambdós guardons estan organitzats per Fira de Lleida en el marc de la 65a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel i del saló Eurofruit —que tindrà lloc del 26 al 29 de setembre— i estan patrocinats pel Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals de Catalunya, Col·legi de Veterinaris de Lleida, Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya i CaixaBank. El premi atorgat al guanyador de la convocatòria del Llibre Agrari és de 3.000 euros i de 1.000 euros per al de l’Article Tècnic.

‘Agricultura para los que no saben agricultura’ és un llibre divulgatiu en el qual, segons el seu autor, que és professor emèrit de Genètica i Millora de Plantes i de Història de l’Agricultura de la Universitat de Còrdova “el lector que parteixi de zero en coneixement agrícola trobarà, no un text sobre una ciència i una pràctica tan complexes, sinó els conceptes bàsics en els que es fonamenta aquesta ciència i aquesta pràctica: éssers vius, terra, aigua, aire; aprendrà què són varietats i races i com cal manejar-les, el valor estratègic de l’aigua dolça i la terra cultivable, quins problemes del passat tornen a ser els del futur…”.

El jurat del premi ha explicat que l’obra guanyadora, sense renunciar a continguts científics, “exposa conceptes generals sobre la producció agrícola i, en menor grau, sobre la ramadera, de forma molt clarificadora per a tots els interessats en conèixer les seves bases científiques i tècniques”. Així mateix, se centra en bona part en el tema de la producció d’aliments, “ja que el gran públic desconeix cada cop més com s’elaboren i es distribueixen els productes agraris”. El jurat ha valorat també que el treball “no obvia les tècniques mes avançades en aquest camp, i així ens parla per exemple de la genètica dels aliments”.

Quant a ‘Calidad del fruto en variedades de melocotonero y nectarina del Banco de Germoplasma de la Estación Experimental de Aula Dei’, presenta un estudi comparatiu de 35 varietats procedents de l’esmentat banc de germoplasma. El jurat ha ressaltat que l’estudi sobre la qualitat dels préssecs i les nectarines —que estan entre les fruites més consumides al món— “pot ajudar els agricultors a prendre decisions sobre quines són les varietats més interessants per cultivar, en molts casos varietats noves que són una bona alternativa a les tradicionals”.

A més, el treball destaca les qualitats alimentàries i els beneficis per a la salut (presència d’antioxidants d’origen vegetal, etc.) de les varietats estudiades. L’article determina els paràmetres bàsics de qualitat i fisicoquímics del fruit, observant diferències significatives entre les diferents varietats. Entre les varietats tradicionals estudiades, destaquen les autòctones ‘Alcanyís 1’, ‘Borratxo de Jarque’, ‘Calabacero’, ‘Miraflores’ i ‘Sudanell 1’, per la fermesa dels seus fruits i pels valors més alts en compostos antioxidants en comparació amb les noves varietats importades. L’obra incideix també en l’interès en preservar les varietats autòctones espanyoles per al seu ús en futurs programes de millora.

Enguany, un total de 18 llibres (en paper i digitals) i 18 articles tècnics han optat, respectivament, al Premi del Llibre Agrari i al Premi de l’Article Tècnic Agrari. El lliurament dels guardons es durà a terme en el decurs de la cloenda de la Fira Agrària de Sant Miquel. Durant aquesta cerimònia els autors premiats exposaran els aspectes fonamentals de la seva obra. Foto: Fira de Lleida