La 355a Fira del Gall aposta per la qualitat, la tradició i la sostenibilitat

des. 2, 2019 | Fires

La Fira del Gall, que se celebrarà el 21 i 22 de desembre a Vilafranca del Penedès, arriba a la 355a edició essent l’únic espai de Catalunya que permet descobrir i gaudir tot el procés de l’aviram: de la criança a la degustació. Tradicional i centenària, la fira manté la seva aposta pel Gall del Penedès amb Indicació Geogràfica Protegida (I.G.P.), la gastronomia d’alta qualitat i els vins de la D.O. Penedès.

En l’acte de presentació de les novetats de l’edició d’aquest any, duta a terme a la sala Alfons XIII de la Família Torres de Vilafranca del Penedès, la regidora de Promoció Turística, Dolors Rius, ha assenyalat que “La Fira del Gall és tradició, innovació i té el component del factor humà que uneix criadors, cellers i restauradors”. Rius, ha destacat, així mateix, el valor afegit de la fira en l’àmbit de la sostenibilitat comentant que “enguany, la fira també es posiciona en l’àmbit de la protecció del territori i la promoció de la sostenibilitat a través de mesures per reduir l’ús de plàstics en la senyalística de la fira i a la mostra gastronòmica”.

Per la seva part, l’alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, ha conclòs l’acte remarcant el valor que suposa la fira per a la promoció del territori, especialment en les dates nadalenques, “Vilafranca es posiciona a tota la comarca i genera atracció gràcies a la seva part més única i romàntica: el Gall del Penedès, la gastronomia de qualitat i els vins de la D.O. Penedès”.

La presentació del certamen també ha comptat amb la presència de la directora de la Fira del Gall, Pilar Yagüe; el director de la D.O. Penedès, Francesc Olivella; un representant dels restauradors participants en la mostra, Oriol Llavina i el president de l’Associació de Criadors de la Raça de Gallines Penedesenca, Rafael Moliner.

Millor plat cuinat amb Gall del Penedès amb I.G.P.

Una de les novetats més destacades d’enguany és el 1r Concurs del millor plat cuinat amb Gall del Penedès amb I.G.P. Aquesta iniciativa vol garantir la innovació gastronòmica pel que fa a la cuina d’aviram, a més de promocionar la tradició de cuinar aquest producte. Els sis restauradors de la Mostra gastronòmica seran els participants del concurs. Cadascun d’ells prepararà un plat amb Gall del Penedès amb IGP, que serà avaluat per tres experts gastronòmics: la finalista del programa de TVE, Masterchef Junior, Aina Roglan; l’influencer gastronòmic, Pau López, i el periodista i director de la revista Cuina, Josep Sucarrats. El concurs se celebrarà el dissabte 21 a les 10h i, en un format obert al públic, el jurat anunciarà el veredicte.

Una altra de les novetats d’aquesta edició és l’Aula de cuina. Els matins de dissabte i diumenge, a la plaça de la gastronomia, es realitzaran sis classes magistrals de cuina de Gall del Penedès. Amb aquesta proposta, la fira aposta per recuperar la transmissió del coneixement de la cuina del gall d’una manera didàctica i oberta al públic. També com a novetat, l’aprenentatge culinari també continuarà dissabte a la tarda de la mà del cuiner Joan Miró, xef del popular restaurant barceloní Les Truites. A través de les seves explicacions, els assistents aprendran a preparar dues receptes sorprenents i delicioses: la truita de Gall del Penedès i la truita de torrons.

Mercat d’aviram i Mostra gastronòmica

Com ja és habitual, la Fira del Gall comptarà amb el tradicional Mercat d’aviram, mentre que a la Mostra gastronòmica, es podran degustar fins a 19 plats d’aviram, d’entre els quals 6 estaran fets amb el preuat Gall del Penedès amb IGP. Enguany, la mostra de cuina la conformen 6 restaurants destacats del territori, que oferiran les seves propostes culinàries a un preu que oscil·la entre els 5,5 € i els 9 €. La mostra també comptarà amb 28 referències de vins blancs, rosats, negres i Clàssic Penedès de 15 cellers de la D.O. Penedès per maridar els plats.

A la plaça del vi, els visitants trobaran el Celler Penedès, que comptarà amb la Sala de Tast on s’hi programaran fins a 6 maridatges (inscripcions a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o tel. 938904811), la Botiga de Nadal per comprar vins i productes locals de primera qualitat i el Tastavi, l’espai dedicat a la degustació i maridatge de vins negres de la DO Penedès. La novetat d’enguany arriba dissabte amb la tarda de la truita i el vi. Per cada tiquet de tast adquirit, s’oferirà una degustació de truita d’Ametller Origen.

En paral·lel als tres espais referents de la Fira del Gall, els visitants podran gaudir de les 90 parades que conformaran la Fira d’Artesania i també participar en un ampli ventall d’activitats familiars durant tot el cap de setmana. Com cada any també es durà a terme la Mostra de Bestiari Festiu de Ploma, que enguany arriba a la XXIIIa edició.

Finalment, la plaça de l’Exposició d’Aviram reunirà els millors exemplars de raça de Gallines Penedesenca, amb les seves quatre varietats: aperdiuada, barrada, blat i negre (tradicional i millorada) en el marc de l’XI Concurs de Raça Gallines Penedesenca Memorial Amadeu Francesc i el V Concurs del millor color de closca d’ou de la Gallina Penedesenca. La raça convidada de la 355a edició de la Fira del Gall és la gallina Valenciana de Chulilla.

La 355a edició de la fira s’inaugurarà el dijous 19 de desembre a les 20 h a l’auditori del Vinseum a càrrec de l’actor, guionista i director de teatre, Quim Masferrer. Per garantir l’aforament permès a l’auditori del Vinseum, totes les persones que vulguin assistir al pregó hauran de recollir la seva entrada gratuïta a partir del 10 de desembre a l’Oficina de Turisme de Vilafranca del Penedès (màxim 2 entrades per persona). www.firadelgall.cat