Volen que el ministeri fomenti la renovació de maquinària agrícola

set. 25, 2019 | Notícies

Unió de Pagesos (UP), a través de la Unión de Uniones, a la qual pertany, ha presentat una sèrie d’esmenes a la proposta legislativa del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), pel que fa a la caracterització i registre de maquinaria agrícola, per tal d’evitar “més limitacions absurdes” a l’activitat agrària.

D’aquesta manera, el sindicat agrari vol plantar cara a la proposta del MAPA de no permetre que els tractors de més de 40 anys i que no tinguin estructures de protecció no es puguin canviar de titular, excepte en cas d’herència. La proposta del ministeri, si no es rectifica, farà, per exemple, que “un pagès que vulgui deixar l’activitat i no tingui continuació no pugui transferir a altres titulars els tractors de més de 40 d’anys sense estructures de protecció”. Això obligaria els pagesos “a desballestar els vehicles, fer que es passin a considerar històrics o enviar-los a un país tercer, com si allà no hi existís el risc de bolcada”.

UP, tampoc considera adient que l’administració pugui donar de baixa d’ofici del Registre Oficial de Maquinària Agrària (ROMA) tractors de més de 40 anys i màquines automotrius de més de 25. Cal tenir en compte que molta d’aquesta maquinaria “es manté en bon estat de funcionament i es necessita per realitzar multitud de tasques en les explotacions”. A més a més, aquestes màquines, un cop donades de baixa, resultarà molt difícil tornar a donar-les d’alta, “ja que segurament tindran dificultats per complir amb les noves obligacions d’homologació”.

El sindicat també s’oposa a que l’administració pugui donar de baixa d’ofici els equips d’aplicació de productes fitosanitaris que no han passat la inspecció corresponent “atès que provocarà un increment de la burocràcia al haver d’anar donant baixes i altes innecessàriament al ROMA”. Unió de Pagesos ha recordat al ministeri que la normativa comunitària respecte els equips d’aplicació de productes fitosanitaris només afecta els equips en ús i no els d’aplicació dels quals disposa l’explotació però que no s’usen.

En aquest sentit, s’aposta perquè el MAPA renovi el parc de maquinària agrícola a través de mesures de foment com a través d’un Pla renove amb una dotació millor que l’actual i no pas a través de coercions.